Rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului, respinse

Comisiile juridice reunite din Senat şi Camera Deputaţilor au respins ieri rapoartele de activitate ale instituţiei Avocatului Poporului.

Adăugat: 26 Mai 2021
Ultima actualizare:26 Mai 2021

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Rapoartele comisiilor urmează să fie înaintate către plenul reunit, iar un vot negativ ar duce la demiterea Renatei Weber din funcţia de avocat al poporului.

Dezbaterile şi votul s-au desfăşurat fără reprezentanţii opoziţiei, care au fost nemulţumiţi de ordinea de zi.

Deputatul PSD Nicuşor Halici a solicitat amânarea dezbaterii rapoartelor de activitate, iar în urma votului negativ dat de majoritatea din comisie, social-democraţii şi reprezentanţii AUR s-au retras de la lucrări.

Nicuşor Halici: Având în vedere faptul că această şedinţă a comisiilor comune a fost una care s-a întâmplat aşa, peste noapte, fără a avea timpul necesar de a analiza aceste rapoarte, grupurile reunite ale PSD se retrag de la dezbaterile şi de la acest simulacru de şedinţă comună.

În timpul dezbaterii raportului de activitate pentru anul 2020 al Avocatului Poporului, cei de la PNL şi USR PLUS i-au reproşat Renatei Weber că a declanşat mecanismul naţional privind prevenirea torturii, ceea ce a adus la punerea sub monitorizare a mai multor spitale şi centre de carantinare de pe întreg teritoriul ţării.

Ioan Cupşa, deputat PNL: Tot ceea ce aţi cerut însă pe această monitorizare în legătură cu Mecanismul Naţional de Prevenire a Torturii are legătură cu desfăşurarea activităţii medicale în spitale, nu în unităţi de detenţie. Deci, aţi încălcat cu regularitate, în ceea ce aţi făcut în acea perioadă de timp, protocolul din 2002. Deşi vă erau clar definite centrele de detenţie, deşi tortura este clar definită în codul nostru penal, dvs aţi înţeles să încălcaţi toate aceste texte normative.

În replică, Avocatul Poporului, Renate Weber, a respins acuzaţiile.

Renate Weber: Nicio clipă instituţia noastră nu s-a adresat spitalelor acuzând de tortură sau lucruri de genul acesta. Dimpotrivă, am avut un lung chestionar care viza în egală măsură drepturile personalului sanitar de acolo. Sigur că da, în acelaşi timp era vorba şi de persoanele care erau carantinate sau erau internate.

Coaliţia de guvernare a început demersurile de schimbare a Renatei Weber încă de anul trecut.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
26 Mai 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza