Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii

"Rugămintea şi sfatul (către oameni,n.r.)este să asculte tot ce li se solicită şi să colaboreze cu organele de Poliţie şi cu toţi care sunt în intervenţie, pentru că numai aşa putem evita situaţiile neplăcute".

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii

Articol de Eugen Rusu, 28 Ianuarie 2014, 10:47

Realizator: După trei zile de zăpadă şi viscol, vremea s-a mai liniştit, cel puţin până mâine - după cum aflăm de la ANM, care va emite astăzi noi avertizări pentru sudul ţării. Ieri, la prânz, a fost instituită starea de alertă pentru judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea, iar dispozitivul special de intervenţie, coordonat de la nivelul guvernului, va fi menţinut toată săptămâna, până la deblocarea tuturor localităţilor izolate. Ultimul comandament de urgenţă s-a întrunit aseară. Informaţii actualizate despre situaţia din ţară aflăm de la secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dl Raed Arafat, invitatul nostru la "Apel matinal".
Aveţi noi cazuri grave, situaţii deosebite, persoane care au nevoie de ajutor urgent?

Raed Arafat: Cea mai mare parte, pot să zic marea majoritate a cazurilor care erau în întârziere sau în aşteptare, raportul de la ora 7:00 ne arată că au fost rezolvate. Mai avem un caz, o gravidă în judeţul Brăila, la care se deplasa către ea, dar acum de dimineaţă, în cazul în care nu se poate ajunge vom interveni cu elicopterele, dacă vremea ne permite. În cursul zilei de astăzi, intervenţia aeriană, cel mai probabil, va fi posibilă şi se suplimentează şi numărul elicopterelor pentru a putea ajunge la cele mai multe cazuri care solicită asistenţă în zonele care încă sunt izolate, şi care numărul lor este în scădere deja.

AUDIO Interviul integral

Realizator:Cum au făcut faţă, ieri, elicopterele la numărul mare de solicitări?

Raed Arafat: 23 de persoane au fost evacuate, au intervenit şi elicopterele SMURD, au intervenit inclusiv elicoptere mai mari de la Ministerul Afacerilor Interne, care au capacitate mai mare de transport. Printre cei evacuaţi au fost şi pacienţi care erau izolaţi şi trebuiau să ajungă la dializă, dar şi pacienţi chiar în stare foarte critică, care trebuiau transferaţi - am avut un caz de transfer de la Buzău la Bucureşti, într-o stare critică. Pe lângă aceste misiuni în zona care putem să spunem că este cu probleme au mai fost alte misiuni cu elicoperele din zona Craiova, transferul cu infract miocardic acut în zona Iaşului. Au fost şi alte intervenţii peste cele 23 de persoane care au fost transportate şi evacuate din zona care este afectată.

Realizator:Ce ştiţi, şoferii de TIR-uri, care aşteptau încă de sâmbătă în cabine deblocarea drumurilor pe zona Moldovei, au undă verde dacă vremea s-a mai liniştit?

Raed Arafat:
Aici nu pot să vă dau informaţia exactă. Ştiu că încă mai sunt anumite tronsoane de drumuri închise sau blocate, urmând să fie deschise, dar nu pot să vă dau informaţia exactă în acest sens.

Realizator:Ce puteţi să ne spuneţi despre utilajele de deszăpezire? Sunt suficiente? Dacă şi judeţele vecine au trimis întăriri spre localităţile aflate în stare de alertă, acum fac faţă nevoilor reale?

Raed Arafat:
Tocmai pentru a putea deplasa cât mai multe utilaje de pe nivel central şi alte judeţe către judeţele afectate şi către localităţile şi comunele afectate. Pentru asta a fost anunţată sau...instituită starea de alertă şi da, pot să spun că utilajele, din ce ştiu de la comandament, au fost...numărul lor a fost mărit semnificativ ca să poată să facă faţă, să deblocheze zonele, cel mai probabil, să spunem, măcar până când intră următorul viscol să poată să le alimenteze, să transporte materiale sau ce au nevoie, pentru că este risc clar de a se rebloca după ce apare noul viscol.

Realizator:
Există proceduri clare pentru intervenţii care solicită servicii diferite? Mă refer la aviaţie, ambulanţă, armată, pompieri.

Raed Arafat: Există proceduri; de exemplu, pentru solicitarea elicopterului, procedura este foarte simplă: în fiecare judeţ, orice solicitare de elicopter se face la ISU, cu excepţia solicitărilor de urgenţă obişnuite, care vin pe 112, iar inspectoratul respectiv transmite către IGSU de la Bucureşti, unde avem un medic de la SMURD care preia cazurile, le triază şi le transmite Inspecoratului General de Aviaţie din cadrul MAI şi, dacă este necesar, forţelor aeriene care au şi ele la dispoziţie un număr de elicoptere de evacuare medicală.

Realizator:Vă gândiţi, după ultimele experienţe din teren şi în aşteptarea codurilor, de mâine încolo - nu ştim cum va fi, vom vedea ce se va întâmpla - să implicaţi inclusiv cluburile de off-road, de exemplu, în misiunile de salvare, când fenomenele meteo sunt extreme?

Raed Arafat
: În unele zone s-au implicat voluntar. Deci aici, dacă este oricine care doreşte să asiste nu trebuie decât să ia legătura cu ISU din zona respectivă. Ajutorul este binevenit, dar este bine să fie organizat şi coordonat împreună cu colegii de la ISU.

Realizator:
Deci, mai întâi, aceştia, sau oricine doreşte să dea o mână de ajutor şi, bineînţeles, este echipat pentru situaţiile acestea, să ia legătura în primul rând cu ISU şi atunci, sub coordonarea ISU, să acţioneze împreună cu celelalte forţe.

Raed Arafat: Exact, pentru că orice acţiune...

Realizator:Sau pe cont propriu, să spunem.

Raed Arafat:...necoordonată poate să ajungă să intervină intervenţia pentru alţii şi să ajungă să asiste cei care au încercat să ajute. Pentru că, totuşi, ei trebuie să acţioneze sub cei care au informaţii exacte despre starea drumurilor şi tot, din minut în minut, ca să nu ajungă cei care vor să ajute să devină ei oameni care au nevoie de ajutor.

Realizator:
Care au fost sincopele de care v-aţi lovit în rezolvarea problemelor la acest prim val de ninsoare?

Raed Arafat: Nu pot să spun sincope; cel puţin, din punctul nostru de vedere, au fost anumite probleme de greutăţi de a ajunge la cazuri, care sunt inerente, sunt normale în astfel de situaţie, din păcate, din cauza blocării drumurilor, vizibilitatea care este foarte redusă...De exemplu, dacă aveam posibilitatea să folosim elicopterele de la început nu avem probleme cu persoanele blocate, dar vizibilitatea redusă şi vântul foarte puternic asta era una din mijloacele sau din modalităţile de intervenţie extrem de importante, la care nu am putut să apelăm la ea decât începând cu ieri.

Realizator:
Mai avem o zi până la noile coduri. Până mâine puteţi rezolva situaţiile problematice, astfel încât, cum aţi spus şi dvs., să începem de mâine încolo să ne gândim la următorul val?

Raed Arafat: Dacă vreţi să vă spun că se rezolvă totul 100% este imposibil.

Realizator: Imposibil nu, din estimările dvs.

Raed Arafat: Din estimări, majoritatea este posibil, da, să fie rezolvate, dar nimeni nu poate garanta că unele zone să nu rămână încă blocate sau cu acces foarte greu. Însă asta este tentativa care se face, să se ajungă să se deschidă toate drumurile care sunt blocate acum sau, să zicem, către localităţile, satele care sunt izolate. Dar acest lucru cert, cu toate eforturile care se fac, nu cred că cineva poate să zică că garantează 100% acest lucru.

Realizator:Am înţeles. Ce le transmiteţi locuitorilor şi şoferilor pentru zilele următoare, sau să le retransmiteţi, ca să fie clară ideea, da.

Raed Arafat:
Cel mai important: dacă i se spune să nu circule să nu circule. Dacă i se spune să nu intre pe un drum, să nu intre pe drum. Dacă Poliţia blochează un drum să înţeleagă că acest lucru este făcut justificat, în protecţia lor şi în favoarea lor. Deci, s-a simţit că sunt mulţi care s-au supărat pentru că drumurile au fost blocate, închise, însă acest lucru se face pentru a proteja populaţia, nu pentru a o încurca. Mai rău decât să intri pe un drum care este cu risc de a fi blocat, sau care este blocat pe un anumit tronson, după care să ai nevoie de salvare să vină după tine nu există. Aşa că rugămintea şi sfatul este să asculte tot ce i se solicită şi să colaboreze cu organele de Poliţie şi cu toţi care sunt în intervenţie, pentru că numai aşa putem evita situaţiile neplăcute.

Realizator:
Vă gândiţi ca o posibilitate să închideţi dinainte, preventiv, anumite drumuri, anumite porţiuni, tocmai să nu se întâmple să rămână cineva blocat acolo?

Raed Arafat: Cu siguranţă acest lucru se va lua în considerare şi aici decide Poliţia, în anumite situaţii Ministerul Transporturilor, dar prefecţii decid. Deci, sunt drumuri care este posibil să fie închise preventiv. Acest lucru depinde cum evoluează situaţia.

Realizator:
Mulţumesc pentru prezenţă şi pentru informaţiile aduse "Matinal".

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Exclusivități Radio România 08 Ianuarie 2024, 10:39

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale

Ministrul Sănătății spune că, la nivel central, se va reuși deblocarea unor memorandum-uri pentru ocuparea posturilor atât în...

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an  mai complicat şi mai periculos decât 2023
Exclusivități Radio România 03 Ianuarie 2024, 09:55

Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an mai complicat şi mai periculos decât 2023

RRA: "Apel matinal" - Invitat: Alexandru Lăzescu, profesor universitar şi analist politic RADIO ROMÂNIA...

Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an mai complicat şi mai periculos decât 2023
Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații
Exclusivități Radio România 01 Noiembrie 2023, 09:29

Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații

Mesajul premierului Marcel Ciolacu transmis postului public de Radio cu prilejul împlinirii a 95 de ani de activitate.

Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații
Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei
Exclusivități Radio România 06 Octombrie 2023, 10:43

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei

RRA: "Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6...

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei
Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Exclusivități Radio România 12 Septembrie 2023, 09:38

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată

Consiliul Concurenţei are suspiciuni că băncile nu-şi lasă clienţii să îşi refinanţeze creditele la dobânzi mai bune.

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară
Exclusivități Radio România 05 Septembrie 2023, 16:44

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară

Ministrul Educației , Ligia Deca, a declarat, la Radio România Actualități că va fi gândit un sistem, în aşa fel încât atunci...

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară
Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Exclusivități Radio România 16 August 2023, 08:30

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum

Mircea Geoană susține că ţara noastră are şi toate şansele de a atinge, în următorii 10-15 ani, un nivel de trai similar cu...

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Repornirea Termocentralei de la Mintia,  cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România
Exclusivități Radio România 09 August 2023, 09:42

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România

Noul proprietar al Termocentralei Mintia a prezentat planul de un miliard de euro pe care vrea să-l realizeze cu unitatea...

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România