Raed Arafat: Bugetul sănătăţii în 2013 va fi mult sub media europeană

Ministrul sănătăţii, Raed Arafat, a declarat că noua lege a sănătăţii este discutată cu experţii europeni şi ar putea intra în dezbaterea Parlamentului cel mai devreme în februarie sau martie anul viitor.

Adăugat: 19 Noiembrie 2012
Ultima actualizare:19 Noiembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Raed Arafat a afirmat că bugetul sănătăţii pe anul viitor va fi aproximativ egal cu cel pe care l-am avut în acest an, adică mult sub media Uniunii Europene, a spus Raed Arafat.

"Din ce ştiu, bugetul sistemului sanitar rămâne cu o problemă. Finanţarea din PIB, chiar dacă a crescut, rămâne mult sub media UE de 8%, la noi fiind sub 4%. Mult sub media finanţării din UE. Bugetul nou nu îl decidem acum, ci îl va da noul Parlament", spus ministrul sănătăţii.

Ministrul sănătăţii a mai precizat că guvernul va aproba în curând o hotărâre potrivit căreia achiziţiile pe termen lung de materiale, aparatură, medicamente scumpe şi în cantităţi mari vor fi făcute de Ministerul Sănătăţii, care va deveni unitatea centrală de achiziţii pentru sistemul sanitar.   

În prezent, licitaţiile pentru achiziţii se organizează de către fiecare spital în parte, ceea ce face ca unele aparate să fie cumpărate la preţ dublu faţă de cel al pieţei, a subliniat ministrul, la postul de televiziune PRO TV.

"Achiziţia centralizată pe cantităţi mari şi pe durată mai lungă, cu certitudine va obliga firmele să vină pe preţuri mai mici. Acest lucru este foarte clar. Va fi o competiţie mult mai mare şi mult mai serioasă între companii. Ne aşteptăm că unii să se joace şi cu contestaţiile, şi cu mai multe, adică acest lucru este deja un sport naţional. Unele firme care nici măcar nu participă te contestă şi te blochează şi o lună, şi două, şi trei, motiv pentru care noi am prevăzut soluţii de back-up temporare până ce realizăm aceste licitaţii şi le finalizăm", a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat a declarat că nu vrea să ocupe fotoliul de la sănătate şi în viitorul guvern, pentru că aceasta este o funcţie politică.

El este convins că ar putea face multe lucruri bune pentru sistemul de sănătate dintr-o poziţie tehnică, mai jos decât cea de ministru.Autor:
Daniela Coman
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
19 Noiembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza