Radioul şi televiziunea publică au nevoie de taxa radio tv pentru că este legătura lor cu publicul

Radioul şi televiziunea publică au nevoie de taxa radio tv pentru că este legătura lor cu publicul, dar în perioada următoare este nevoie şi de modificarea Legii 41 privind organizarea şi funcţionarea Societăţilor Române de Televiziune şi Radiodifuziune.

Adăugat: 10 Noiembrie 2016
Ultima actualizare:10 Noiembrie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Reorganizarea este necesară mai ales în ce priveşte modul în care este numită şi demisă conducerea celor două organizaţii media.

Sunt câteva idei pe care le-au susţinut astăzi participanţii la dezbaterea organizată de Administraţia Prezidenţială şi de asociaţia ActiveWatch pe tema impactului generat de eliminarea de la 1 ianuarie 2017 a taxei radio tv, prevăzută în Legea tăierii celor 102 taxe nefiscale iniţiată de liderul PSD, Liviu Dragnea.

Preşedintele Iohannis a dorit înainte de a decide dacă promulga Legea să afle care sunt consecinţele eliminării taxei radio tv.

Demeter Andras membru în Consiliul de Adminsitraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune a acuzat graba cu care a fost făcută legea care prevede eliminarea taxei radio-tv şi a subliniat că timp de 88 de ani această taxă a făcut posibilă funcţionarea radioului şi televiziunii publice.

"Prin împovărarea bugetului de stat cu costurile de funcţionare a acestor două societăţi banii se vor împuţina pentru toate celelalte domenii de importanţă vitală în cotidian, vorbesc de sănătate, educaţie, infrastructură şi orice altceva, cea ce va avea un efect destructiv pe termen lung. Cele două medii publice vor deveni mult mai puţin atractive decât au fost vreodată",a spus Demeter Andras.

Jurnalistul Petrişor Obaia a spus la rândul său că taxa radio-tv nu garantează independenţa editorială a celor două societăţi publice de radio şi televiziune, ci independenţa financiară.

"Această taxă practic este singura relaţie a instituţie publice cu "acţionariatul" ei, cu publicul. Este ceea ce o obligă cumva să lucreze în interesul publicului şi totodată platoşa pe care o poate pune televiziunea la presiunea altor instituţii. Noi suntem plătiţi de acest acţionariat, avem datoria de a-l servi", a afirmat el.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că ar fi promulgat probabil legea dacă parlamentul nu ar fi inclus taxa radio-tv printre cele pe care le doreşte eliminate.

Şeful statului consideră că eliminarea taxei nu poate fi făcută în regim de urgenţă fără o dezbatere publică.

El va anunţa decizia sa în data de 15 noiembrie.

"Întrebarea: 'taxă da sau nu?' se poate traduce televiziune şi radio public sau televiziune şi radio de stat? Această diferenţă este fundamentală şi ţine efectiv de felul în care vrem să construim România. Vrem o televiziune de stat şi un radio de stat sau vrem o televiziune publică şi un radio public, al publicului?", a spus Klaus Iohannis.

Iniţiatorul legii, social democratul Liviu Dragnea, este nemulţumit că nu a fost invitat la dezbaterea organizată la Biblioteca Naţională a României.

El i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă în care subliniază între altele că noul model de finanţare a Societăţilor române de Radio şi Televiziune integral de la bugetul de stat nu presupune o diminuare a fondurilor pentru cele două organizaţii media.Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
10 Noiembrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza