Radio România, parte a istoriei diplomaţiei naţionale

Ministerul Afacerilor Externe a găzduit, vineri, conferinţa "Radio România - 85 de ani: o istorie în slujba politicii externe româneşti".

Adăugat: 1 Noiembrie 2013
Ultima actualizare:1 Noiembrie 2013

Politica Romaneasca
Foto: Alexandru Dolea
trimite pe mail

Conferinţa "Radio România - 85 de ani: o istorie în slujba politicii externe româneşti", prilejuită de sărbătorirea primei transmisii radio în România, în 1928, şi a 150 de ani de diplomaţie românească, a fost deschisă de ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, şi de preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu.

Ministrul Afacerilor Externe a  adresat un mesaj de felicitare Radioului public pentru cei 85 de ani de existenţă, subliniind importanţa pe care "tezaurul de mărturii radiofonice" o are pentru păstrarea memoriei naţionale.

A menţionat totodată rolul Radioului public, de vector de cultură şi de educaţie pentru tânăra generaţie, dar şi importanţa acestuia în promovarea şi de susţinerea comunităţilor de români din afara graniţelor ţării.

"Cum ar fi fost astăzi viaţa românilor fără emisiunile, ştirile, transmisiile directe, chiar şi fără muzica difuzată la Radio România? Cum ar fi arătat istoria noastră fără arhiva sonoră excepţională păstrată şi dezvoltată de Radio România? Românii din afara graniţelor au şi ei nevoie de Radio România şi de limba română pe care o aud doar aici, în multe cazuri. Iar prin programele voastre în 10 limbi internaţionale sunteţi chiar parte a diplomaţiei româneşti", a mai declarat Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe.La rândul său, Ovidiu Miculescu, preşedintele director general al Radio România, a ţinut să remarce că "este extrem de important ca o instituţie ca Ministerul Afacerilor Externe, în care lucrează oameni excepţionali, să fie alături de Radio România în aceste momente aniversare".

Totodată, Ovidiu Miculescu a mulţumit atât diplomaţilor cât şi jurnaliştilor radio pentru colaborarea perfectă dintre cele două instituţii publice şi-a exprimat convingerea că Radioul public va fi şi în continuare pentru diplomaţia română "un partener dedicat, serios, onest, de cursă lungă".

La conferinţă au participat foşti miniştri de externe, ambasadori şi alţi membri ai corpului diplomatic acreditaţi la Bucureşti, jurnalişti acreditaţi la Ministerul Afacerilor Externe şi de la posturile Radio România.

Aceştia au ascultat corespondenţii de politică externă ai Radio România, cu întâmplări deosebite pe care le-au trăit pe teren, pe timp de tensiuni politice sau de conflict, perioade în care legătura cu diplomaţii români a fost, de-a lungul anilor, una benefică pentru ambele părţi.

Realizatorii Radio România care au prezentat momente din activitatea lor fac parte din corpul corespondenţilor de politică externă Radio România, cei care au prezentat de-a lungul anilor ştiri şi reportaje din Londra, Bruxelles şi alte capitale europene, Iran, Irak, Afganistan, SUA, practic din toate punctele fierbinţi ale globului, iar ascultătorii radioului public au fost cei care au beneficiat primii şi de multe ori în exclusivitate de relatările lor.În încheierea conferinţei "Radio România - 85 de ani: o istorie în slujba politicii externe româneşti", ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a oferit o plachetă aniversară preşedintelui director general al Radio România, Ovidiu Miculescu.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
1 Noiembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza