R. Moldova nu reuşeşte să profite pe deplin de facilităţile Bruxelles-ului

La doi ani de la semnarea documentului, Republica Moldova mai are restanţă la recunoaşterea unilaterală a certificatelor şi standardelor UE, dar şi la simplificarea procesului de omologare şi certificare.

Adăugat: 2 Septembrie 2016
Ultima actualizare:2 Septembrie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

La doi ani de la semnarea Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană, Republica Moldova nu a reuşit încă să profite pe deplin de facilităţile acordate de Bruxelles.

Schimburile comerciale s-au cifrat la circa 2 miliarde de dolari, de aproape două ori mai puţin decât se prognoza.

La doi ani de la semnarea documentului, Republica Moldova mai are restanţă la recunoaşterea unilaterală a certificatelor şi standardelor UE, simplificarea procesului de omologare şi certificare, implementarea procedurilor simplificate de vămuire, reducerea procedurilor, a numărului documentelor şi a timpului necesar pentru obţinerea actelor pentru export, fapt ce reduce substanţial din înlesnirile prevăzute în acord.

Potrivit datelor Ministerului Economiei de la Chişinău, documentul a generat totuşi o schimbare în structura exporturilor moldoveneşti către ţările blocului comunitar.

După doi ani de la semnarea Acordului de liber schimb cu UE şi după o pauză de circa 15 ani, România a revenit pe prima poziţie în topul principalilor parteneri comerciali ai Republicii Moldova cu circa 24% din exporturile moldoveneşti, urmată de Italia, Marea Britanie, Germania, Franţa şi Polonia.

În prezent, Republica Moldova exportă circa 48% din mărfuri în ţările UE, 38% în statele CSI şi 12% în Asia şi Africa.
 Autor:
Victor Pogor
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
2 Septembrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza