Putin condiţionează sprijinul pentru observatorii OSCE de retragerea trupelor ucrainen

Cancelarul german, Angela Merkel, i-a solicitat liderului de la Kremlin să ajute la eliberarea inspectorilor OSCE reţinuţi de insurgenţi de o săptămână în bastionul separatist de la Slaviansk.

Adăugat: 2 Mai 2014
Ultima actualizare:2 Mai 2014

Politica Romaneasca
Foto: Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse
trimite pe mail

Răspunsul preşedintele rus, Vladimir Putin, a fost o nouă solicitare  de retragere a trupelor ucrainene din sud-estul ţării.

Angela Merkel,  a avut o discuţie telefonică cu liderul Federaţiei Ruse,  în care i-a cerut acestuia sprijinul pentru eliberarea observatorilor, între care se numără şi un cetăţean german, a informat serviciul de presă al Kremlinului.

La rândul său, preşedintele Putin a subliniat că, în momentul de faţă, cel mai important este ca din regiunile de sud-est să fie retrase subunităţile militare ucrainene, să înceteze violenţele şi să fie lansat imediat dialogul politic în cadrul procesului de reformare a Constituţiei, la care să participe toate regiunile şi forţele politice din Ucraina.

La scurt timp după această discuţie, Ministerul rus de Externe a declarat că Moscova este extrem de îngrijorată de informaţiile din mass media privind intenţia "regimului de la Kiev de a lansa o operaţiune specială de asalt în sud-estul ţării", cu participarea inclusiv a formaţiunilor organizaţiei ultranaţionaliste Sectorul Drept.

Asemenea acţiuni agresive şi iresponsabile ale actualului guvern ucrainean,  "pot duce la consecinţe catastrofale", subliniază declaraţia oficială a Ministerului rus de Externe.

În context, reprezentanţi ai Rusiei, Ucrainei şi Comisiei Europene vor participa vineri, la Varşovia, la o rundă de negocieri trilaterală pe tema achitării datoriei pe care Ucraina a acumulat-o faţă de Gazprom în schimbul livrărilor de gaze naturale ruseşti.

În cadrul acestei întrevederi va fi examinată şi situaţia privind asigurarea tranzitării pe teritoriul Ucrainei a gazelor ruseşti către Europa.

Potrivit unor surse din conducerea Gazprom, Ucraina a acumulat la plata gazelor naturale importate o datorie de 3,5 miliarde de dolariAutor:
Alexandr Beleavski
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
2 Mai 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza