Puternicii lumii, hotărâţi să apere euro

Summitul G20 a început, joi, la Cannes, în Franţa, după primirea de către preşedintele Nicolas Sarkozy, a şefilor de stat şi de guvern, din cele mai puternice state ale lumii.

Adăugat: 3 Noiembrie 2011
Ultima actualizare:4 Noiembrie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Summitul G20 s-a deschis, joi,  la orele amiezii, la Cannes, într-o atmosferă foarte tensionată.

Criza datoriei greceşti este pe buzele tuturor fiind pentru prima dată când este atât de discutată ieşirea unui stat din zona euro, însoţită de falimentul lui.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, s-a arătat hotărât să apere moneda euro şi Europa, iar cancelarul german, Angela Merkel, a spus că este important ca Grecia să spună 'da' planului de salvare adoptat la Bruxelles pe 27 octombrie.

"Euro este inima Europei. Nu putem accepta explozia monedei unice, care ar însemna explozia Europei. Trebuia găsită o soluţie pentru ca zona euro să transmită un mesaj de credibilitate lumii întregi. Grecia este o ţară independentă, liberă şi nu vrem să dăm în niciun caz sentimentul că ne amestecăm în viaţa ei politică. În schimb, este de datoria noastră să apărăm moneda unică europeană şi Europa", a spus Sarkozy.

Cei doi au subliniat, totodată, necesitatea punerii în funcţiune a Fondului european de securitate financiară, menit să ajute statele în dificultate.

La rândul său, preşedintele american, Barack Obama, şi-a arătat disponibilitatea de a coopera cu europenii pentru ieşirea din criză.

Statele Unite, partenerii  Europei

În cursul dimineţii  a fost organizată o reuniune între ţările europene membre ale G20 - Franţa, Germania, Italia şi Spania -, reprezentanţi ai  instituţiilor europene - Consiliul European, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană  - şi ai FMI.

Reuniunea a fost întreruptă de mai multe ori, iar conferinţa de presă pe care trebuiau să o susţină preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi cel al Consiliului European, Herman Van Rompuy, a fost amânată de două ori pentru ca în final ea să nu mai aibă loc.

A avut loc în schimb o declaraţie de presă a preşedinţilor francez, Nicolas Sarkozy, şi american, Barack Obama, după o întrevedere bilaterală.

Temându-se că economia americană ar putea fi afectată, liderul de la Casa Albă a declarat că sarcina cea mai importantă a summitului de joi şi vineri de la Cannes este să rezolve criza financiară din zona euro.

"Sunt de acord că Uniunea Europeană a făcut paşi importanţi spre soluţionară globală a situaţiei, dar aici, la G20, va trebui să ne concentrăm pe detaliile legate de felul în care planul trebuie pe deplin şi în mod decisiv impelmentat. Statele Unite vor continua să fie partenerii Europei pentru a face faţă acestor provocări", a afirmat Barack Obama.

La rândul său, preşedintele Sarkozy a declarat că "avem nevoie de leadership-ul preşedintelui Obama, de solidaritatea Statelor Unite şi de o analiză comună asupra felului în care să readucem lumea pe un trend de creştere economică şi de stabilitate. Cred că vom găsi o cale comună pentru a face ca lumea finanţelor să contribuie la rezolvarea crizei pe care o traversăm".

După un dejun de lucru, liderii celor mai mari 20 de ţări ale lumii au avut o primă reuniune de lucru centrată pe situaţia din Grecia şi din zona euro, ameninţată şi prin ricoşeu şi cea mondială de anunţul surpiză a premierului Giorgios Papandreou de a organiza un referendum pe tema planului de salvare.

Europenii au somat Grecia să spună dacă vrea sau nu să rămână în zona euro şi au decis să nu-i mai verse a şasea tranşă din ajutor până nu aplică planul de salvare convenit la Bruxelles pe 27 octombrie.

În plus, tot europenii doresc un răspuns coordonat, ferm şi definitiv care să treacă plin aplicarea deciziilor luate în unanimitate pe 27 octombrie de cele 17 ţări membre ale zonei euro.
 Autor:
Roxana Vasile,corespondent RRA la Paris
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
3 Noiembrie 2011
Ultima actualizare:
4 Noiembrie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza