Puterea și Opoziția au discutat despre legile justiției cu Frans Timmermans

În cadrul întâlnirii de la Bucureşti, opoziţia a criticat modul în care au fost adoptate legile justiţiei, în timp ce puterea a precizat că sunt respectate deciziile Curţii Constituţionale.

Adăugat: 1 Martie 2018
Ultima actualizare:1 Martie 2018

Politica Romaneasca
Foto: Alina Gorghiu
trimite pe mail

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, s-a întâlnit, în cursul dimineţii, cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi cu membri Comisiei parlamentare speciale privind legile justiţiei.

În cadrul întâlnirii de la Bucureşti, opoziţia a criticat modul în care au fost adoptate legile justiţiei, în timp ce puterea a precizat că sunt respectate deciziile Curţii Constituţionale.

Reprezentanții opoziției spun că au criticat în timpul întâlnirii cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, atât ritmul alert în care au fost dezbătute în parlament legile justiției, cât și propunerile puterii de modificare a Codurilor penale.

Senatorul PNL Alina Gorghiu a vorbit despre mesajul transmis Comisiei parlamentare de specialitate de oficialul european.

"Suntem încurajați să facem legi care să nu timoreze sistemul judiciar. Am reținut, cu siguranță, o expresie că pare a fi un război între parlament și sistemul judiciar și că nu este deloc recomandat să reglăm toată această problemă pe care o parte a parlamentului, nu e cazul să ducă PSD-ALDE acest război prin presă cu sistemul judiciar", a spus Alina Gorghiu.

"Percepția dinspre Uniunea Europeană este că sunteți într-o cursă de maraton, sunteți pe ultima turnantă și v-ați și, cumva, o luați la fugă înapoi. Și, din această perspectivă, foarte clar, MCV-ul rămâne, nu avem o perspectivă imediat de ridicare din niciun punct de vedere. Mesajul a fost diplomatic, dar ferm în această direcție, deci nu avem niciun echivoc. MCV-ul rămâne și percepția este că în România este o presiune asupra justiției, presiune prin inițiativele parlamentului și presiune prin mass-media subordonată condamnaților penali și persoanelor cu problemele penale", a susținut Dan Barna, viceliderul deputaților USR. 

Președintele Comisiei speciale, deputatul PSD Florin Iordache, a subliniat, în timpul întâlnirii, că legile din domeniul justiției sunt puse în concordanță cu deciziile Curții Constituționale, ale cărei hotărâri sunt obligatorii.

"În ceea ce privește Mecanismul de Cooperare și Verificare, vom depune toate eforturile, toți cei care suntem implicați, de la parlament, guvern sau alte instituții, astfel încât acele observații care au fost cuprinse în ultimul raport, în acest an, să poată fi finalizate și să închidem Mecanismul de Cooperare și Verificare. Ne dorim, în primul rând, o reală independență a justiției și un neamestec al politicului", a susținut Florin Iordache.

Și preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, subliniază, într-un comunicat de presă elaborat după întâlnirea cu oficialul european, că România acordă o atenție deosebită protejării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor și funcționării democratice a instituțiilor statului.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
1 Martie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza