PSD va avea nouă ministere, iar PNL opt portofolii. Cine sunt viitorii miniștri

Liberalii vor deţine opt ministere în viitorul guvern, în timp ce alte nouă portofolii vor reveni social-democraţilor.

Adăugat: 23 Noiembrie 2021
Ultima actualizare:23 Noiembrie 2021

Politica Romaneasca
trimite pe mail

PSD nu are premierul, dar va deţine în viitorul executiv nouă ministere importante, un post de vicepremier şi funcţia de secretar General al Guvernului.

Sorin Grindeanu, Alexandru Rafila sau Vasile Dâncu sunt câteva dintre numele de pe lista noului cabinet propuse la Transporturi, Sănătate sau Apărare.

Preşedintele partidului, Marcel Ciolacu, spunea că în negocieri scopul PSD a fost de a impune măsurile sociale, iar dacă acestea nu ar fi fost acceptate social-democraţii nu ar fi intrat la guvernare.

Marcel Ciolacu: Intrarea PSD-ului în guvern reprezintă garanţia că veniturile românilor vor continua să crească. În plus, toate partidele care formează această coaliţie şi-au propus să avem anul viitor 7% din PIB pe investiţii. Sunt măsuri care vor stabiliza România.

PNL va conduce guvernul un an şi jumătate, iar în urma negocierilor a obţinut opt portofolii, între care Justiţia, Internele sau Educaţia.

Mai mulţi lideri PNL au criticat actuala conducere, pe care au acuzat-o că a fost interesată doar să păstreze funcţia de premier şi a cedat ministere importante către PSD.

Unii liberali chiar au anunţat public retragerea sprijinului pentru preşedintele Florin Cîţu.

Liderul liberal spune însă că această coaliţie este o soluţie de compromis.

Florin Cîţu: Voi monitoriza modul în care această coaliţia va funcţiona şi mă voi asigura că interese românilor nu vor fi niciodată puse sub semnul întrebării sau că stabilitatea economică, financiară a României va fi pusă în pericol.

UDMR rămâne cu cele trei portofolii: dezvoltare locală, mediul şi sport, dar şi cu o funcţie de vicepremier. Preşedintele Uniunii Kelemen Hunor, speră la o guvernare stabilă şi de durată.

Kelemen Hunor: Trebuie să te gândeşti cum faci pe termen lung pentru România, ce reforme vrei să faci. Suntem obligaţi să facem reforme mai consistente, inclusiv revizuirea Constituţiei. Suntem obligaţi să avem proiecte de dezvoltare pe termen lung.

Din opoziţie, USR a refuzat să participe la consultările privind formarea noului cabinet şi l-a criticat pe şeful statului, despre care spune că şi-a abandonat rolul de mediator.

Preşedintele formaţiunii Dacian Cioloş: S-a poziţionat ca fiind chiar naşul aceste monstruoase coaliţii PNL- PSD- UDMR. USR nu poate să gireze constituirea unui nou FSN, care, din acest moment, va deţine întreaga putere în statul român.

Parlamentarii AUR au anunţat că nu vor acorda un vot de încredere guvernului pe care premierul desemnat Nicolae Ciucă îl va propune.Autor:
Amalia Bojescu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
23 Noiembrie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza