PSD solicită Guvernului să prezinte bilanţul pierderilor din agricultură

Social Democraţii solicită Executivului să prezinte pierderile din agricultură cauzate de condiţiile meteo nefavorabile şi măsurile de intervenţie în aceste situaţii.

Adăugat: 23 Februarie 2012
Ultima actualizare:23 Februarie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

PSD susţine că temperaturile scăzute au afectat unele culturi agricole, iar Ministerul Agriculturii nu este preocupat de această situaţie.

"Gerul a îngheţat iniţiativa guvernanţilor. Cu toate că temperaturile scăzute au afectat grav culturile de rapiţă şi cereale, dar şi pe cele de legume şi au compromis, în bună parte, plantaţiile de vii şi pomi, pe agenda de lucru a Ministerului Agriculturii, cât şi pe cea a Guvernului României, nu este consemnată în niciun fel preocuparea acestora privind analiza şi cuantificarea pierderilor înregistrate", apreciază Departamentul de Agricultură şi Dezvoltare Rurală al PSD, într-un comunicat de presă.

PSD reaminteşte că astfel de fenomene au fost şi în iarna anului 2002-2003, "iar Guvernul a intervenit prompt în sprijinul agricultorilor, luând măsurile necesare, fapt pe care aceştia nu l-au uitat".
    
"Acum însă, când vremea se îndreaptă către o uşoară încălzire, agricultorii îşi pun în mod legitim întrebările: De unde vor lua sămânţa necesară însămânţării culturilor compromise? Dacă vor primi vreun sprijin în vederea recuperării cel puţin a unei părţi din pierderile înregistrate. Sunt întrebări normale şi naturale care vin din responsabilităţile şi grijile fiecărui fermier şi la care, din nefericire, până la această dată, nu există niciun fel de răspuns", se mai arată în comunicatul PSD.

Prin urmare, PSD solicită Guvernului să prezinte bilanţul pierderilor din agricultură.

"Pe aceste considerente solicităm Ministerului Agriculturii şi Guvernului României să prezinte neîntărziat şi în mod public cuantumul pierderilor înregistrate, precum şi măsurile de intervenţie ce preconizează a le lua, acestea din urmă fiind necesare pentru siguranţa alimentară şi prevenirea falimentului  în rândurile unei mari părţi a fermierilor".

Ministrul Agriculturii promite fond de garantare

Aflat în Galaţi, pentru discuta cu legumicultorii despre pagubele suferite, ministrul Agriculturii, Stelian Fuia,  a precizat că până în luna aprilie Guvernul va emite o ordonanţă pentru înfiinţarea unui fond de garantare cu ajutorul căruia să se poată obţină credite bancare pentru accesarea proiectelor europene.

Potrivit primarului comunei Matca, 35 la sută din suprafaţa totală a serelor şi solariilor este afectată de ninsori, transmite corespondentul radio România, Maria Măndiţa.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
23 Februarie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza