PSD: Încrederea în Guvern a crescut. PDL: Sunt doar intoxicări şi propagandă

Eurobarometrul CE arată că Guvernul Ponta se bucură de o încredere în creştere din partea cetăţenilor, dublă faţă de Guvernul Boc, ceea ce reprezintă dovada aprecierii măsurilor luate de USL în ultimul an.

Adăugat: 24 Iulie 2013
Ultima actualizare:24 Iulie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Peste două treimi (69%) din români nu au încredere în Guvern, în timp ce pentru Parlament nivelul de neîncredere este de 75%, potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat în luna mai şi dat publicităţii marţi.

Vicepreşedintele PSD Corina Creţu consideră că Eurobarometrul publicat marţi de Comisia Europeană, care relevă faptul că peste două treimi din români nu au încredere în Guvern, atestă, de fapt, o creştere a încrederii în Executivul Ponta, dublă faţă de cea în Guvernul Boc.
    
Corina Creţu arată, într-un comunicat primit miercuri la redacţie, că datele oferite de cel mai recent Eurobarometru arată că Guvernul Ponta se bucură de o încredere în creştere din partea cetăţenilor, dublă faţă de Guvernul Boc, ceea ce reprezintă dovada aprecierii măsurilor luate de USL în ultimul an.
    
"Guvernul USL a primit în urma datelor Eurobarometrului un semnal pozitiv din partea românilor. Conform informaţiilor oferite de cel mai recent Eurobarometru, Executivul beneficiază de o încredere dublă faţă de Guvernul Boc. În mai 2011, încrederea românilor în Guvernarea Boc era de doar 11%, în timp ce în luna mai a acestui an aceasta era de 27%", a precizat Corina Creţu.
    
Vicepreşedintele PSD consideră, de asemenea, că încrederea românilor în Guvernul Ponta a continuat să crească după alegerile din luna decembrie, în urma cărora USL a câştigat majoritatea voturilor cetăţenilor.
    
"După cum arată datele oferite de Eurobarometru, cifra încrederii în Guvern a crescut din noiembrie anul trecut până în luna mai. Această creştere se poate traduce ca o dovadă a eficienţei măsurilor economice şi sociale pe care Guvernul le-a luat în toată această perioadă şi care au fost primite în mod pozitiv de către cetăţeni", susţine vicepreşedintele PSD.
    
Europarlamentarul Corina Creţu mai precizează că "procentul de aproximativ 30% echivalează în rândul populaţiei cu drept de vot cu 60%, ceea ce reprezintă o cifră foarte bună".

Ponta: Încrederea românilor în Executiv este în creştere


Premierul Victor Ponta a spus miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că, potrivit datelor ultimului Eurobarometru, încrederea românilor în Executiv este în creştere, înregistrând o valoare de trei ori mai mare decât în mandatul Cabinetului Boc, şi le-a transmis miniştrilor să se concentreze în continuare pe ceea ce trebuie făcut.
    
"Nu ştiu dacă trebuie să vă felicit, indiferent de cum se prezintă lucrurile în presă, într-o parte sau alta, ultimul Eurobarometru arată o încredere în Guvern 30% din totalul populaţiei. Deci, cam 50% din cei care votează. Ştiu că e ruşinos să mă compar cu guvernele anterioare, dar Guvernul Boc avea 10% încredere. Vreau să ne comparăm cu noi înşine. În noiembrie aveam 20%, la începutul anului 26%, acum 30%. Deci, există un sprijin important şi un trend pozitiv. Depinde la ce televiziune vă uitaţi că puteţi să vedeţi : 'Şocant', 'Groaznic', 'Cumplit'. E 'cumplit' că avem de trei ori mai multă încredere decât Guvernul Boc, însă sunt multe alte lucruri pe care trebuie să le facem în continuare şi o să vă rog pe toţi, şi în această perioadă mai relaxată, de vacanţă, să mergem mai departe cu toate lucrurile pe care le avem de făcut", a precizat primul-ministru.
    
PDL, despre Eurobarometru: Sunt interese politice, sondajele se cumpără  

La rândul său, senatorul PDL Marius Paşcan s-a arătat sceptic cu privire la veridicitatea datelor din ultimul Eurobarometru, care scoate în evidenţă că încrederea românilor în Guvern este în creştere faţă de toamna anului trecut, arătând că rezultatele sondajelor de opinie sunt în funcţie de cel care le plăteşte.
    
"Eu întotdeauna am reţineri în ce priveşte sondajele de opinie, la rândul meu am condus multe şi am monitorizat multe sondaje şi ele m-au bătut şi în campanie, de altfel. Dacă vă amintiţi, s-au inventat sondaje în campanie care spuneau că la CJ aveam vreo 5% sau 3%, dar sondajul respectiv era făcut din pix, nu l-a făcut nimeni în mod real niciodată. Deci acum sunt interese politice, sondajele se cumpără: cum vrei să te dau? Mai frumos, mai deştept, mai cu credibilitate... deci asta este. Instituţiile de sondare a opiniei publice funcţionează pe bani, prin urmare cine dă banul, cine face comanda, aşa primeşte şi sondajul. (...) Aşa că să fim serioşi. Sondajele reale, veridice şi care nu convin chiar emitentului se cam ţin prin seifurile intereselor de partid, politice sau personale, acelea nu se dau publicităţii", a susţinut Paşcan.
    
Senatorul a arătat că ceea ce s-a dat publicităţii "sunt doar intoxicări şi propagandă" şi că ar considera că a crescut încrederea populaţiei în Guvern doar dacă ar vedea că lucrurile merg bine în această ţară.
    
"Şi atunci percepţia generală ar fi că într-adevăr când se mişcă lucrurile, când oamenii văd o îmbunătăţire a climatului economic, când văd că de la o zi la alta le este mai bine, este firesc să aibă o opinie pozitivă. Dar şi eu sunt om, dincolo de calitatea de senator, şi mă întâlnesc cu foarte mulţi oameni care-şi exprimă şi dezamăgirea şi disperarea, vin în audienţă şi-mi spun: 'vai, domnul senator, nu v-am votat, i-am votat pe ei, dar să-i bată Dumnezeu'. Cam asta este concluzia, şi dacă ar fi o opinie pozitivă sau ar veni de la mai mulţi, că într-adevăr le merge mai bine, sigur că n-aş avea ce comenta. Îmi recunosc şi limitele şi am ştiut să fiu modest întotdeauna", a afirmat Marius Paşcan.
    
Conform Eurobarometrului, anul trecut în toamnă cota de încredere în Guvern era de 20% (noiembrie 2012), în primăvara acestui an (mai 2013) a ajuns la 26%, aproape la fel cu cea din perioada similară a anului 2012 (27%), iar comparativ cu anii trecuţi datele arată o dublare a încrederii în Guvern: de la 13% în mai 2011, la 26% în mai 2013.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
24 Iulie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza