PSD-ALDE propun ca persoanele condamnate să nu mai poată deține funcții publice

Senatorii şi deputaţii PSD şi ALDE au depus în Parlament un proiect de lege pentru revizuirea Constituţiei, care prevede interdicţia de a deţine funcţii publice a persoanelor condamnate la închisoare.

Adăugat: 3 Iulie 2019
Ultima actualizare:3 Iulie 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Parlamentari PSD şi ALDE au depus, ieri, la parlament un proiect de lege pentru revizuirea Constituţiei.

Proiectul este semnat de 140 de deputaţi şi senatori de la cele două partide.

Cu o zi în urmă şi partidele de opoziţie au făcut un demers similar, prin care să fie transpus în legea fundamentală rezultatul referendumului de la 26 mai.

În esenţă, proiectul PSD-ALDE de revizuire a Constituţiei prevede interdicţia de a deţine funcţii publice a persoanelor condamnate la închisoare, dar şi extinderea dreptului de a sesiza CCR în privinţa ordonanţelor de urgenţă.

O altă modificare vizează interdicţia preşedintelui ţării de acorda graţiere pentru infracţiuni de corupţie. Potrivit actului normativ propus de PSD-ALDE, guvernul nu va mai putea emite ordonanţe de urgenţă care privesc organizarea judiciară.

De asemenea, propunerea coaliţiei vizează şi dreptul preşedintelui sau al partidelor parlamentare de a sesiza ordonanţele de urgenţă la CCR.

Parlamentarii PNL, USR şi PMP au fost primii care au depus un proiect de modificare a Constituţiei. Opoziţia vrea interzicerea graţierii şi amnistiei atât individuale, cât şi colective pentru faptele de corupţie, dar şi reglementarea regimului ordonanţelor de urgenţă.

Opoziţia propune şi integritatea drept criteriu pentru ocuparea funcţiilor publice şi reducerea numărului parlamentarilor la 300, aşa cum s-a votat la referendumul din 2009.

Pe de altă parte, USR acuză puterea de ipocrizie, pentru că ar fi preluat în proiectul său de modificare a Constituţiei şi o serie de prevederi similare cu iniţiativa "fără penali în funcţii publice".

PSD argumentează însă că nu a găsit la opoziţie o cale de dialog pe această temă şi îi cere să nu blocheze demersul în parlament.Autor:
Cătălina Creţu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
3 Iulie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza