Protestele sindicale s-au extins în ţară

Protestul funcţionarilor de la ministerul Finanţelor se extinde şi la alte categorii de bugetari care s-au declarat solidare cu protestul funcţionarilor de la Finanţe. Foto: Agerpres

Adăugat: 14 Octombrie 2010
Ultima actualizare:18 Octombrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Federaţiile sindicale din Poliţie şi Educaţie, ca şi o mare parte dintre angajaţii instituţiilor subordonate Ministerului Muncii, au încetat activitatea şi proteastează în faţa instituţiilor la care lucrează, iar ministrul Ioan Botiş i-a chemat pe liderii sindicali la negocieri.


Răspunsul autorităţilor a fost formulat  în principal prin intermediul ministrului de finanţe Gheorghe Ialomiţianu, care a dat explicaţii şi în cursul dimineţii, când a venit la minister şi a trecut prin mijlocul protestatarilor, dar şi după discuţii avute la guvern cu premierul Emil Boc, ministrul administraţiei şi internelor, Traian Igaş, dar şi cu şeful Fiscului, Sorin Blejnar.


Ministrul de finanţe s-a întors, în jurul orei 12:00, la minister, unde protestul era în toi.


Câteva sute de angajaţi ai ministerului blochează  holul de la etajul întâi, în timp ce alte sute de salariaţi din administraţiile finanţelor publice din Bucureşti, care s-au solidarizat cu cei din Ministerul Finanţelor, sunt în faţa ministerului sub paza jandarmilor şi scandează lozinci împotriva ministrului Ialomiţianu şi prin care cer plata stimulentelor.


Protestul a fost declanşat de decizia Guvernului de eliminare a stimulentelor pe care le primeau salariaţii din Finanţe şi care reprezentau o parte importantă a venitului lor lunar.


La Ministerul Finanţelor se poartă, în continuare, negocieri.


Reglementarea în vigoare, privind acordarea unor stimulente pentru angajaţii Ministerului de Finanţe, datează din 2003, când, printr-o ordonanţă de guvern, se precizează că ministerul şi unităţile sale teritoriale reţin  o cotă de 15% din diferite încasări specifice, cum ar fi de exemplu executarea silită, iar aceşti bani sunt da angajaţilor sub formă de stimulente.


Problema a fost că procedura este considerată netransparentă, deoarece veniturile se dublau în unele cazuri,  funcţie de decizia şefului direct al angajatului.


Ministrul Finanţelor spune că această formă netransparentă şi neechitabilă de remunerare trebuie să dispară, iar problema veniturilor angajaţilor din Ministerul de Finanţe va fi rezolvată odată cu modificarea prevederilor de tip unitar a salarizărilor bugetarilor.   "Vor avea salarii echitabile, pentru că noi modificăm Legea salarizării. Sporurile vor fi incluse în salariu, încât cei din finanţe să primească salarii exact cum primesc şi în alte instituţii. Legea este la votul final, aşteaptă votul final şi fac apel la toate partidele politice din Parlament să se prezinte la votul final, marţi", a spus Gheorghe Ialomiţianu.Ministrul finanţelor a mai precizat, la reîntoarcerea în minister de la Palatul Victoria, că a avut discuţii cu ministrul de interne, în prezenţa premierului Emil Boc şi că au găsit soluţii pentru îmbunătăţirea colectării veniturilor la bugetul de stat, deşi nu a precizat care ar fi aceste soluţii, în aşa fel încât angajaţii din finanţe să aibă rezultate şi să fie plătiţi echitabil, spunea el, inclusiv prin stimulente.


El a precizat că va discuta cu liderii sindicali, deşi acţiunea de protest este ilegală  şi a mai spus că cei care nu respectă legea vor suporta consecinţele, şi anume  cine nu este la serviciu, nu va fi plătit.Protestul de la Ministerul Finanţelor a fost unul spontan şi a început miercuri, în jurul prânzului, când sute de angajaţi au blocat holurile ministerului, nemulţumiţi că nu nu le-au fost plătite stimulentele.


Ei au rămas în minister, protestând toată noaptea, după ce mai multe runde de negocieri cu oficialii Ministerului Finanţelor au eşuat.Proteste extinse în toată ţara


Protestul funcţionarilor de la  ministerul Finanţelor se extinde şi la  alte categorii de bugetari care  s-au declarat solidare cu protestul funcţionarilor de la Finanţe.


Câteva zeci de cadre didactice din Capitală protestează, la sediul Ministerului Educaţiei, în semn de solidaritate cu colegii din toate domeniile de activitate, aceştia cerându-i ministrului Daniel Funeriu să îşi dea demisia.


Protestele spontane s-au extins în toată ţara, mii de angajaţi de la administraţiile financiare, din trezorerii, din casele de pensii, din direcţiile de ocupare a forţei de muncă, din casele de asigurări de sănătate, din asistenţă socială şi din biblioteci au oprit în această dimineaţă lucrul, în semn de solidaritate cu angajaţii de la Ministerul de Finanţe.


Peste 500 de angajaţi de la administraţiile financiare de sector din capitală şi de la trezorerii protestează în faţa Ministerului Finanţelor Publice, aceştia alăturându-se celor aproximativ 200 de angajaţi ai instituţiei care, de 24 de ore, protestează pe holurile instituţiei.

Joi dimineaţă au încetat activitatea, pentru a doua zi consecutiv, angajaţi din Cluj, Iaşi, Prahova, Buzău, Timiş, Constanţa, Braşov, Vaslui, Neamţ, Galaţi, Alba, Arad, Gorj, Dâmboviţa, Argeş, Bihor, Covasna, Bistriţa-Năsăud şi Harghita. Autor:
Iulian Olescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
14 Octombrie 2010
Ultima actualizare:
18 Octombrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza