Proteste la Guvern și la sediile partidelor din coaliție

Mai multe proteste sindicale au avut loc miercuri în Bucureşti, în faţa Guvernului şi la sediile partidelor din coaliţia majoritară.

Adăugat: 18 Februarie 2021
Ultima actualizare:18 Februarie 2021

Politica Romaneasca
Foto: Cătălin Radu. Arhivă
trimite pe mail

Reprezentanţii sindicatelor sunt nemulţumiţi de proiectul de buget şi de ordonanţele care îl vor însoţi, despre care spun că vor prelungi criza economică şi vor scădea nivelul de trai.

Protestul, organizat de Confederaţia Sindicală Cartel Alfa, s-a desfăşurat în fata sediului alianţei USR PLUS din Capitală.

În acelaşi timp, reprezentanţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară au protestat şu-ai manifestat nemulţumirile la sediul central al PNL.

Sindicatele cer un salariu minim decent, aplicarea Legii salarizării în sectorul bugetar şi a Legii pensiilor, dar şi deblocarea dialogului social.

"Atâta vreme cât un salariu minim este la 1.300 de lei, vă daţi seama că te înscrii automat la asistenţă socială dacă în familie nu mai ai un alt salariu. Atunci trebuie să primeşti în plus bani de la stat. Or, noi nu vrem asta. Vrem ca pe munca noastră, pe un salariu, să pot să îmi întreţin familia în mod normal".

Secretarul general al Cartel Alfa, Petru Dandea, a atras atenţia că măsurile de austeritate nu vor face decât să înrăutăţească situaţia economică actuală.

Petru Dandea: România se află într-o fază de criză economică. Nu vii cu măsuri de austeritate care se suprapun pe acest efect, pentru că nu faci decât să înrăutăţeşti situaţia. Se pare că Guvernul nu înţelege acest lucru. Asta dorim prin protestul nostru, să sensibilizăm miniştrii şi Guvernul, tocmai pentru a veni cu politici de dezvoltare, pentru că, pe contextul de criză actual, acestea lipsesc.

La rândul lor, reprezentanţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară au solicitat, în stradă, creşterea alocării bugetare pentru acest domeniu, respectarea drepturilor legale şi măsuri de protecţie pentru lucrătorii din sănătate.

"Condiţiile de muncă nu sunt mai uşoare, pandemia nu ne-a adus o viaţă mai uşoară. Ne punem viaţa în pericol în fiecare zi, riscurile sunt mult mai mari decât înainte de pandemie. Sporurile nu mai sunt aceleaşi".

Protestele sindicatelor afiliate Cartel Alfa se vor încheia săptămâna viitoare cu un miting de amploare organizat în faţa Guvernului.Autor:
Alina Bordeiaşu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
18 Februarie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza