Proteste la Chișinău. Mii de oameni cer repetarea alegerilor

Mii de oameni au cerut, în stradă, repetarea turului decisiv al alegerilor pentru funcţia de preşedinte al Republica Moldova.

Adăugat: 14 Noiembrie 2016
Ultima actualizare:14 Noiembrie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Proteste la Chișinău după alegeri. Foto: Radio Chișinău
trimite pe mail

La Chişinău, mii de oameni au cerut, astăzi, în stradă, repetarea turului decisiv al alegerilor pentru funcţia de preşedinte al Republica Moldova, considerând că scrutinul de ieri a fost fraudat în favoarea socialistului Igor Dodon, de orientare pro-rusă.

Observatorii internaţionali spun însă, că alegerile au fost corecte, spre deosebire de monitorii naţionali care au constatat mai multe încălcări ale legislaţiei în vigoare.

Contracandidata lui Igor Dodon, pro-occidentala Maia Sandu, a declarat, luni, că nu acceptă rezultatul scrutinului şi va sesiza Curtea Constituţională a Republicii Moldova în încercarea de a obţine invalidarea alegerilor de ieri - după cum relatează Victor Pogor de la Radio Chişinău.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a obţinut peste 52% din voturi, potrivit CEC.

Ea a anuţat că va insista pe demisia preşedintelui Comisie Electorale Centrale, Alina Rusu, şi ministrului afacerilor externe şi integrării europene, Andrei Galbur, pentru gestionarea proastă a procesului electoral peste hotarele Republicii Moldova.

"Aceste alegeri nu au fost nici corecte şi nici libere. Oponenţii noştri au folosit metode necinstite: manipulare, minciună, bani murdari, resurse administrative, chiar şi servicii speciale. Cu mult cininsm, au dispreţuit zeci de mii de oameni, la aceste alegeri", a mai spus Maia Sandu.

Nereguli în ziua votării

Şi Asociaţia Promo-LEX, care a monitorizat scrutinul, a raportat mai multe nereguli în ziua votării, printre care îngrădirea dreptului la vot a cetăţenilor moldoveni aflaţi peste hotare, dar şi faptul că, la mai multe secţii de vot, alegătorii din regiunea transnistreană au fost transportaţi organizat, fiind vorba despre simpatizanţi ai lui Igor Dodon.

În acelaşi timp, observatori ai OSCE au declarat că alegerile au fost organizate potrivit standardelor internaţionale.Autor:
Victor Pogor
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
14 Noiembrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza