Proteste în serie pentru amânarea creşterii preţului la gaze

Salariaţi din chimie şi petrochimie protestează în mai multe oraşe din ţară pentru a cere amânarea calendarului de creştere a preţului la gazele naturale româneşti.

Adăugat: 7 Iunie 2013
Ultima actualizare:7 Iunie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Potrivit acordului convenit cu Fondul Monetar Internaţional, consumatorul casnic ar trebui să plătească de luna viitoare cu 8% mai mult decât în prezent, iar din octombrie cu încă 2%. Şi alte scumpiri vor urma până în 2018.

Cu sirene, trompete, fluiere şi tobe, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie au început în mai multe oraşe din ţară o serie de proteste

Ei atrag atenţia că dacă nu va fi suspendat timp de un an ordinul privind liberalizarea tarifelor la gazele naturale industria chimică va fi distrusă şi cei 8.000 de salariaţi vor fi disponibilizaţi.

Săptămâna viitoare protestul se va muta la Bucureşti pentru a cere direct guvernului aplicarea acestei măsuri.

În opinia liderului de sindicat de la Combinatul Chimic din Turnu Măgurele, Gabriel Dimancea, rezolvarea acestei probleme este în mâna executivului.  

"Am declanşat acţiunea de protest împotriva apariţiei acelei ordonanţe care prevede un calendar al scumpirii gazelor naturale din producţia internă cu 160%. Este ceva de nesuportat pentru industrie şi ca atare patronii noştri ne-au notificat în vederea disponibilizării începând cu 1 iulie", a declarat Dimancea.

Patronatele din domeniu se declară solidare cu protestatarii şi anunţă că vor cere şi ele guvernului renegocierea acestui capitol din acordul cu Fondul Monetar Internaţional, declară, Cezar Corâci, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Chimie şi Petrochimie.

"Înţelegem necesitatea liberalizării preţurilor, deşi şi aici este o discuţie, pentru că totuşi România are încă resurse proprii destul de importante şi în multe ţări există încă subvenţii care se dau anumitor ramuri industriale, dar nu credem că este momentul până când criza nu a fost depăşită de a continua să punem presiune pe nicio ramură a economiei româneşti. Cred că, dacă ne vom duce cu date foarte clare, Fondul Monetar nu va fi opac la o asemenea amânare", a spus Cezar Corâci.

Liberalizarea preţurilor la gazele naturale şi energia electrică va scoate mai mulţi bani şi din buzunarele consumatorilor casnici.

Concret, pentru gazele naturale liberalizarea preţului va începe în vara acestui an la populaţie cu o majorare de 8%, iar cea de-a doua, de 2%, va fi instituită în octombrie.

Scumpirile vor continua şi în 2014 potrivit calendarului de liberalizare convenit cu Fondul Monetar Internaţional, când procentul consemnat va fi de 10% pentru consumatorii casnici, informează redactorul RRA.Autor:
Dana Costea
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
7 Iunie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza