Proteste împotriva privatizării CFR Marfă

Sindicaliştii CFR vor să declanşeze grva generală şi cer demisia Guvernului pentru că "nu este în stare să salveze CFR Marfă".

Adăugat: 25 Iulie 2013
Ultima actualizare:25 Iulie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Protestele sindicaliştilor din domeniul feroviar, care au avut loc în faţa Guvernului, s-au încheiat.

Câteva mii de sindicalişti CFR au protestat, joi, în Capitală, nemulţumiţi de privatizarea CFR Marfă şi de disponibilizări, aceştia plecând în marş de la Ministerul Transporturilor spre sediul Guvernului.
    
Sindicaliştii CFR s-au adunat, joi dimineaţă, în faţa Ministerului Transporturilor, unde au protestat mai bine de o oră.

Aceştia au afişat bannere cu însemnele federaţiilor sindicale din care fac parte, dar şi cu mesaje prin care cer "salarii decente, nu de mizerie".

Sindicaliştii au scandat: "Vrem să muncim", "Unitate", "Hoţii" şi "Stop privatizării".
    
Reprezentanţii ceferiştilor au spus că, dacă din 2007 până în 2008, în CFR Marfă erau 240.000 de angajaţi, acum mai sunt doar 51.000 de angajaţi, care răspund de 11.000 de kilometri de cale ferată, în condiţiile în care pe căile ferate "se transportă bogăţiile României".
    
Sindicaliştii au mai spus că vor să declanşeze greva generală şi cer demisia Executivului, întrucât nu este în stare să ia măsuri pentru a salva CFR Marfă şi locurile de muncă ale angajaţilor.

"Am venit să ne cerem drepturile. Am ajuns să ne cerem drepturile salariale în instanţă. Am ajuns de râsul lumii cu salarii de mizerie.

"Avem copii de crescut. În ziua de astăzi, cine îşi duce copilul la şcoală are bani. Cred că o să fie şi disponibilizări masive", au declarat sindicaliştii, redactorului RRA, Ramona Alexandrescu.

Protestatarii îi acuză pe guvernanţi că sunt preocupaţi "să asculte ordinele FMI", în loc să salveze economia.
    
"Vrem să salvăm transportul feroviar din România, indiferent de ceea ce doresc conducătorii".

"Pentru siguranţa zilei de mâine protestăm. Protestăm pentru lăsarea săptămânii de lucru de cinci zile, nu cum vor, patru zile", spun protestatarii.

Cei peste 4.000 de sindicalişti au plecat în marş spre sediul Guvernului
    
După ce au protestat aproximativ o oră în faţa Minsiterului Transporturilor, cei peste 4.000 de sindicalişti au plecat în marş spre sediul Guvernului, unde au continuat protestul, în spaţiul delimitat de Bulevardul Aviatorilor, Şoseaua Kiseleff şi breteaua aflată în prelungirea Bulevardului Iancu de Hunedoara.
    
Sindicaliştii au plecat de la Ministerul Transporturilor pe traseul strada Gara de Nord - breteaua de legătură dintre str. Gării de Nord şi Calea Griviţei - Calea Griviţei - str. Polizu - str. Buzeşti - Piaţa Victoriei.
    
Traficul rutier în zona Piaţa Victoriei a fost restricţionat în timpul protestului sindicaliştilor CFR.
    
Aproximativ 200 de sindicalişti de la Federaţia Mecanicilor de Locomotivă au protestat, săptămâna trecută, la sediul Ministerului de Finanţe, nemulţumiţi de disponibilizările care ar urma să aibă loc la CFR, de lipsa plăţilor compensatorii şi de reducerea timpului de lucru de la cinci la patru zile pe săptămână.
    
Sindicaliştii au spus că vor ca salariile pentru angajaţii de la CFR să fie de cel puţin 500 de euro, precizând că dacă sunt bani pentru salarii foarte mari acordate "generalilor şi coloneilor", ar trebui să se găsească resurse şi pentru ei.
    
Ei au solicitat reducerea numărului de disponibilizări vehiculate, respectiv aproximativ 4.000 de persoane, acordarea de subvenţii pentru CFR, precum şi alocarea de bani pentru investiţii.
    
Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de faptul că programul de lucru al celor care nu vor disponibilizaţi ar urma să fie redus de la cinci la patru zile pe săptămână, cu o reducere de 20 la sută a salariului.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
25 Iulie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza