Protest împotriva noului Cod Administrativ

Principala nemulţumire a celor din stradă este faptul că actul normativ creează premisele ca limba maghiară să devină, în mod neconstituţional, a doua limbă oficială în stat.

Adăugat: 7 Iulie 2019
Ultima actualizare:7 Iulie 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Aproximativ 150 de persoane protestează, la această oră, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, faţă de noul Cod Administrativ, care a fost adoptat de Guvern prin ordonanţă de urgenţă şi a intrat în vigoare vineri.

Principala nemulţumire a celor din stradă este faptul că actul normativ creează premisele ca limba maghiară să devină, în mod neconstituţional, a doua limbă oficială în stat.

Felicia Mocanu a stat de vorbă cu unii dintre ei.

"Pentru mitingul organizat împotriva ordonanţei Guvernului, care creează posibilităţi reale pentru legiferarea celei de a doua limbi naţionale.

Am venit aici pentru că este imposibil ca într-o ţară constituţională, când în Constituţie scrie o singură limbă, limba română, să fie legiferată a doua limbă. Aş vrea pentru cei din Dobrogea să fie limba rusă, pentru cei din Oltenia, limba oltenească.

Sprijinim deciziile Curţii Constituţionale, care anul trecut au respins această idee ca lege, şi acum este băgată pe uşa din dos ca ordonanţă".

Codul administrativ acordă autorităţilor publice locale dreptul de a decide utilizarea limbii minorităţilor în instituţiile publice şi în situaţiile în care procentul locuitorilor vorbitori ai limbii respective este mai mic de 20%.

Manifestarea organizată de Asociaţia 'Calea Neamului', membră a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, se desfăşoară paşnic, iar traficul nu este afectat.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
7 Iulie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza