Protest al lucrătorilor din industria lemnului în faţa Guvernului

Lucrătorii din industria de prelucrare a lemnului solicită depolitizarea legislaţiei de funcţionare a Romsilva şi demisia conducerii companiei.

Adăugat: 26 Ianuarie 2016
Ultima actualizare:26 Ianuarie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Sindicatele şi patronatele din industria lemnului protestează în faţa Guvernului, cerând demisia conducerii Romsilva şi a secretarilor de stat, pe care îi acuză că nu rezolvă criza de pe piaţa lemnului din România.

Ei solicită adoptarea în regim de urgenţă a unor decizii care să permită accesul real la resursa de masă lemnoasă. 

"Să strigăm împreună", Jos corupţia!", strigă protestatarii.

De mai bine de o lună, industria prelucrării lemnului solicită ajutorul Guvernului şi al Preşedinţiei pentru a corecta hotărârile considerate abuzive ale Romsilva care a triplat preţul lemnului, cu mult peste cotele internaţionale.

Sindicatele şi patronatele spun că industria lemnului şi a mobilei este în pragul falimentului şi că 300.000 de locuri de muncă şi 6% din PIB-ul României sunt în pericol. 

Sorin Piper, Sindicatul  Mobilei din Târgu Mureş: Am ajuns să cumpărăm masă lemnoasă din ţările din Vest, din cauza preţului care s-a stabilit la licitaţii, preţurile de pornire.

Reporter: Cine a stabilit preţurile? 

Sorin Piper: Bineînţeles că Romsilva şi Guvernului României, prin hotărârile care s-au dat. 

De cealaltă parte, reprezentanţii Ministerului Mediului par a îndreptăţi protestatarii.

Secretarul de stat Erika Stanciu afirmă că, din păcate, ministerul nu are instrumente de a interveni direct şi rapid.

Ministerul Mediului şi Consiliul Concurenţei, mai spune ea, au făcut recomandări în concordanţă cu protestatarii, însă Romsilva nu a ţinut cont de ele până acum. 

"Am mediat o discuţie între părţile implicate în acest conflict. Din păcate, Romsilva nu a reacţionat încă. Mâine este planificată o şedinţă a Consiliului de Administraţie. Mă aştept ca acest consiliu al Regiei Naţionale a Romsilva să analizeze situaţia", a spus Erika Stanciu. 

Pe de altă parte însă, protestatarii cer şi demisia secretarului de stat  Erika Stanciu, pe motiv că ministerul amână rezolvarea şi aruncă responsabilitatea de la o instituţie la alta.

Reprezentanţii mediului cer protestatarilor răbdare pentru a rezolva atât criiza actuală cât şi problemele legislative de fond privind funcţionarea şi statutul Romsilva.
 Autor:
Radio România Actualităţi
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
26 Ianuarie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza