Protectoratul solicitat Ungariei de Tokeş "nu intră în cadrul constituţional"

Preşedintele Forţei Civice,Mihai Răzvan Ungureanu, susţine că Ungaria nu poate oferi protectorat Transilvaniei, pentru că nu acesta este interesul României şi nu există cadrul constituţional pentru această idee.

Adăugat: 27 Iulie 2013
Ultima actualizare:27 Iulie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat că propunerea lui Laszlo Tokes, prin care solicită Ungariei să asigure Transilvaniei un  protectorat,  la fel cum se întâmplă în cazul Austriei cu Tirolul de Sud, nu întră în vreun cadru constituţional.

Mihai Răzvan Ungureanu a spus că a mai auzit de chestiunea aceasta şi că nu reprezintă nicio noutate politică sau idee de moment.

"Am mai auzit de chestiunea aceasta şi nu e nicio noutate politică, nicio idee de moment. Şi n-o vehiculează doar un singur om, o mai vehiculează şi alţii. Noi rămânem la ceea ce Constituţia României spune: este un stat naţional unitar, formulele de descentralizare trebuie să funcţioneze bine peste tot şi în aşa fel încât comunităţile locale să beneficieze de pe urma descentralizării", a declarat Ungureanu.

Întrebat dacă asigurarea unui astfel de protectorat ar fi realizabilă, Mihai Răzvan Ungureanu a precizat că nu ştiedacă se poate realiza aşa ceva, însă nu se poate pune o astfel de problemă pentru că nu acesta este interesul României.

Ungureanu a precizat că descentralizarea nu este un proces simplu, presupune timp şi resurse, dar şi "o bună aliniere la interesul naţional, la interesul comunităţilor locale".

Europarlamentarul  Laszlo Tokes i-a cerut sâmbătă, premierului Ungariei, Viktor Orban, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad să creeze un sistem de cooperare naţională în aşa fel încât să ofere protectorat Transilvaniei, aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud.

Afirmaţiile lui Laszlo Tokes  au fost făcute în contextul în care a răspuns la o întrebare referitoare la unitatea şi solidaritatea maghiarilor de pretutindeni, punctând că este nevoie de acest lucru dar trebuie văzut care este preţul pentru realizarea acestei unităţi.

 Autor:
Raul Matiş
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
27 Iulie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza