Propunerile de reformă ale Greciei, prezentate la summit-ul Zonei Euro

Premierul grec, Alexis Tsipras, a convenit cu cancelarul german, Angela Merkel, să prezinte, marți, la summitul Zonei Euro, propunerile de reformă ale guvernului de la Atena.

Adăugat: 6 Iulie 2015
Ultima actualizare:6 Iulie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Premierul Greciei, Alexis Tsipras și cancelarul german, Angela Merkel
trimite pe mail

Grecia îşi va prezenta noile propuneri de reformă în cadrul summitului Zonei Euro de mâine, de la Bruxelles.

Guvernul de la Atena a făcut acest anunţ după ce premierul elen, Alexis Tsipras, şi cancelarul german, Angela Merkel, au ajuns la o înţelegere în acest sens, în cursul unei discuţii telefonice.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat că există toate instrumentele necesare pentru a se asigura stabilitatea Zonei Euro.

Pentru a negocia, Comisia Europeană are nevoie acum de un mandat din partea Eurogrupului, miniştrii de finanţe din Zona Euro, a spus astăzi, la prânz, vicepreşedintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, pentru a găsi cea mai bună soluţie posibilă, a mai spus el.

Între timp, în urma unei convorbiri telefonice, premierul grec, Alexis Tsipras, a convenit cu cancelarul german, Angela Merkel, să prezinte, mâine, la summitul Zonei Euro, propunerile guvernului de la Atena.

Doamna Merkel merge în această seară la Paris, să discute cu preşedintele Franţei, François Hollande, situaţia Greciei.

Ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel, a lansat deja, astăzi, ideea că la summitul de mâine al Zonei Euro să se propună un plan de ajutor umanitar pentru Grecia, după cum s-a exprimat oficialul german.

Din partea preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nu există vreo reacţie până în acest moment, dar purtătorul său de cuvânt a explicat că se află în contact permanent cu toţi liderii din Zona Euro şi cu cei ai instituţiilor europene.

Juncker va apărea mâine în plenul Parlamentului European, la Strasbourg, şi va vorbi despre situaţia Greciei.

Liderii Zonei Euro se vor reuni la Bruxelles, apoi, pentru un summit extraordinar consacrat examinării consecinţelor votului exprimat la referendumul de duminică din Grecia, prin care populaţia elenă a respins ultimele propuneri ale creditorilor internaţionali privind un nou acord de asistenţă financiară.

Potrivit unor informaţii de ultimă oră, ministrul adjunct grec de externe, Euclides Taskalotos, a fost numit astăzi în funcţia de ministru de finanţe, după demisia din acest post a lui Yanis Varoufakis, afirmă surse citate de agenţiile TASS şi DPA.Autor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
6 Iulie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza