Proprietarii imobilelor naţionalizate, despăgubiţi în cinci ani

Foştii proprietari de imobile naţionalizate ale căror dosare au fost deja soluţionate vor primi despăgubiri în numerar în termen de cinci ani, nu de trei ani cum era prevăzut într-o variantă iniţială, începând cu ianuarie 2014.

Adăugat: 8 Mai 2014
Ultima actualizare:8 Mai 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ei nu vor beneficia de prevederile actului normativ adoptat anul trecut, după ce judecătorii Curţii Contituţionale au declarat unul dintre articolele acestuia ca fiind neconstituţional. 

Articolul 4 al Legii din 2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate în mod abuziv de comunişti este neconstituţional, dacă se aplică şi în cazul dosarelor aflate în curs de judecată la instanţe, a hotărât Curtea Constituţională.

Concret, dispoziţiile acestei legi se aplică doar în cazul cererilor de restituire, formulate şi depuse, în termen legal, la entităţile învestite de lege.

Judecătorii Curţii au considerat că în cazul celor care s-au adresat deja justiţiei, instanţa trebuie să le soluţioneze cauza, pe care autorităţile prevăzute de lege o vor pune apoi în aplicare.

Curtea apreciază că rămânerea textului în forma actuală ar presupune ca toate dosarele aflate în curs de soluţionare să fie scoase de pe rolul instanţelor prin declararea lor ca inadmisibile sau premature şi să fie trimise către autorităţi pentru a le rezolva. A

Actul normativ adoptat anul trecut rămâne valabil şi este cât se poate de clar pentru cei care nu s-au adresat justiţiei.

La articolul 34 se menţionează că dosarele înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor vor fi soluţionate în termen de 60 de luni - adică 5 ani - de la data intrării în vigoare a legii, cu excepţia celor de fond funciar, care vor fi soluţionate în termen de 36 de luni, adică 3 ani.

Decizia Curţii Constituţionale este definitivă şi general obligatorie.Autor:
Costi Dumăscu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
8 Mai 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza