Proiectul Roşia Montană "are probleme de natură juridică"

Fostul director al ANRM a declarat că există nereguli în parteneriatul româno-canadian de la Roşia Montană

Adăugat: 10 Octombrie 2013
Ultima actualizare:10 Octombrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Proiectul de la Roşia Montană are foarte multe probleme de natură juridică, a afirmat, după audierile de miercuri, preşedintele Comisiei parlamentare speciale, Darius Vâlcov.

Fostul director al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Mihail Ianăş, a susţinut în faţa comisiei că a sesizat de nenumărate ori autorităţile, inclusiv SRI, în legătură cu neregulile parteneriatului româno-canadian de la Roşia Montană, însă nimeni nu a luat vreo măsură.  

Prima problemă sesizată de Mihail Ianăş, la vremea respectivă, era faptul că societăţii române Minvest nu îi era luat în calcul patrimoniul în întregime.

O altă problemă apărută ulterior, faptul că licenţa a fost trecută de la compania română către cea canadiană, fără a fi luată în calcul în economia asocierii, iar acest transfer era semnat de fostul ministru al industriilor, Radu Berceanu.

Dar, mai grav, susţine Mihail Ianăş, compania canadiană a listat la bursa din Vancouver, date geologice ale ANRM, obţinute ilegal, fără semnătura sa. 

"Am scris imediat o scrisoare la Ministerul Industriei, prin care am cerut explicaţii, cine a dat voie ca datele de natură geologică din România să fie duse în afara ţării, având în vedere că Legea minelor cerea aprobarea agenţiei şi noi n-am dat. Şi mi s-a răspuns, un secretar de stat, Stăiculescu", a spus Mihail Ianăş. 

În urma acestor declaraţii făcute în faţa comisiei, parlamentarii spun că lucrurile privind proiectul Roşia Montană, se complică spre domeniul penal. 

"În momentul în care am intrat în această comisiei, credeam că sunt probleme doar de natura mediului. De fapt, pe zi ce trece, ne-am dat seama cu toţii că sunt foarte multe probleme de natură juridică, la modul în care această asociere a pornit între statul român şi firma canadiană", a spus Darius Vâlcov, preşedintele comisiei. 

În ciuda acestor probleme menţionate, Mihail Ianăş este de părere că demararea proiectului de la Roşia Montană este în interesul industriei de profil.     

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, a declarat că nu există dosare în care să fi început urmărirea penală, privind proiectul minier de la Roşia Montană.

Ea a menţionat, însă, că în anii 2000 au existat astfel de cauze, dar care au fost închise.
 Autor:
Bogdan Isopescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
10 Octombrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza