Proiectul PSD privind modificarea Legii referendumului, dezbătut în Comisia Juridică

Noul proiect PSD de modificare a Legii referendumului a fost dezbătut la Camera Deputaţilor în Comisia Juridică.

Adăugat: 22 Martie 2017
Ultima actualizare:22 Martie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Eugen Nicolicea, deputat PSD
trimite pe mail

Social democraţii susţin că iniţiativa nu are nicio legătură cu referendumul iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis.

PSD este de părere că actul normativ trebuie schimbat pentru a fi pus în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi cu deciziile Curţii Constituţionale.

Potrivit modificărilor propuse referendum cu carter regional se poate organiza doar cu privire la reviziuirea Constituţiei şi demiterea preşedintelui.

De asemenea, se precizează că nu pot face obiectul referendumului problemele fiscale, cele cu specific internaţional, amnistia şi graţierea.

Iniţiatorul documentului, deputatul PSD Eugen Nicolicea a susţinut că toate aceste modificări nu au legătură cu referendumul iniţiat de şeful statului şi nu-l vizează direct pe preşedinte. 

"Nu preşedintele şi ceea ce a făcut el ne-a făcut să ne grăbim, ci el ne-a întârziat. Deci noi tocmai voiam să depunem şi în momentul în care a lansat o astfel de temă am stopat depunerea proiectului pentru ca să nu se interpreteze ca au vreo legătură. Am reacţionat după ce a zis că a lăsat-o mai încet", a declarat Eugen Nicolicea. 

Acesta a precizat că potrivit deciziilor CCR modificările la Legea referendumului se vor aplica la 12 luni de la adoptare.

În replică, deputatul PNL Gabriel Andronache a anunţat că liberalii nu susţin nicio modificare la Legea referendumului.  

"Considerăm că forma actuală este suficientă, că ea este în acord cu toate dispoziţiile constituţionale şi toate recomandările Comisiei de la Veneţia Totodată, consider că sunt elemente vădite de neconstituţioanalitate, fapt care cu siguranţă ne va determina să o supunem controlului Curţii Constituţionale", a declarat Gabriel Andronache. 

Deputaţii USR au criticat graba cu care a fost convocată această dezbatere.

Proiectul iniţiat de PSD va fi depus la Senat.Autor:
Alina Bordeiaşu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
22 Martie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza