Proiectul privind organizarea CSM, adoptat de Senat

Senatorii au adoptat astăzi proiectul de modificare a legii privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Adăugat: 21 Decembrie 2017
Ultima actualizare:21 Decembrie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Proiectul este ultimul act normativ din pachetul celor trei legi ale justiţiei promovate de actuala majoritate parlamentară.

La explicaţia votului, liderul de grup al PSD, senatorul Şerban Nicolae, ca iniţiator al proiectelor, a mulţumit tuturor celor care au contribuit la adoptarea legilor.

"Vreau să constatăm împreună câteva lucruri: nici acum, la finalul dezbaterilor, nu am reuşit să identificăm vreun text, propunere sau amendament admis care să politizeze justiţia, care să pună sub controlul politicului actul de justiţie, să pună presiune pe judecători sau procurori. Cei care au protestat, au invocat aceste aspecte. S-a văzut foarte clar, şi bănuiesc că toată lumea de bună-credinţă acceptă acest lucru, că au fost minţiţi", a spus Şerban Nicolae.

Pe de altă parte, senatorul PNL Alina Gorghiu, aprecia că, după cele trei legi în justiţie, în viitorul apropiat cea mai mare provocare pentru parlament este transpunerea directivei europene privind prezumţia de nevinovăţie.

"A fost o săptămână grea pentru plenul Senatului, urmează control de constituţionalitate pe cele trei legi ale justiţiei. Dacă acest control de constituţionalitate va da dreptate opoziţiei şi celor care au tras semnalele de alarmă până acum, cred că ar trebui să aveţi înţelepciunea să ne aşezăm şi să dezbatem cum trebuie aceste legi, fără să inventăm proceduri de genul: ne respingem amendamentele admise în plen. Va trebui să discutăm până cădem de acord pe nişte texte care se ridică la standarde europene", a susținut Alina Gorghiu.

Dezbaterile propriu-zise pe articole şi amendamentele la proiect nu s-au desfăşurat în contradictoriu între putere şi opoziţie.

În schimb, în debutul şedinţei de plen au avut loc luări de cuvânt divergente între reprezentanţii grupurilor parlamentare.

Punctul de pornire l-a constituit declaraţia senatorului USR Radu Mihail, care spunea că România riscă să fie sancţionată ca şi Polonia de autorităţile europene din cauza modificarilor aduse legilor justiţiei.

În timpul discuţiilor în contradictoriu, senatorii USR au încercat să ofere colegilor de la putere cărţi cu Ferma animalelor, de George Orwell, iar în timpul votului final aceştia au folosit fluiere pentru a protesta.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
21 Decembrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza