Proiectul privind legea despăgubirilor, analizat de partidele politice

Reglementările noului proiect de lege privind limitarea despăgubirilor la 15 la sută, la imobilele confiscate în regimul comunist au nemulţumit atat o parte din partidele aflate la putere dar şi opoziţia.

Adăugat: 18 Aprilie 2012
Ultima actualizare:18 Aprilie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Coaliţia de la guvernare şi partidele din opoziţie discută, zilele acestea, proiectul guvernului de renunţare la retrocedările în natură a proprietăţilor confiscate de regimul comunist şi limitarea despăgubirilor la 15% din valoarea imobilului.

Aceste reglementări nu sunt agreate însă de nici o formaţiune politică.

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, spunea că în cazul despăgubirilor, acestea trebuie făcute în mod echitabil, adică în acelaşi cuantum ca şi până acum.

Sever Voinescu sublinia însă,  că în această problemă ultimul cuvânt nu-l va avea nici guvernul, nici coaliţia, ci Parlamentul.

În schimb, UDMR şi minorităţile naţionale doresc, pe lângă sume de bani, şi restituirea în natură a imobilelor acolo unde dosarele sunt complete.   

Vicepreşedintele politic al UDMR, László Borbély consideră că ar mai fi nevoie de un termen pentru ca oamenii sai aibă timp să depună actele pentru retrocedarea în natură, acolo unde este posibil acest lucru.

"Să se dea un termen foarte scurt, de 15 - maxim 30 zile până când cine mai vrea să depună, să depună şi să tragă linie şi la cei care au depus şi care au, evident, actele în regulă, să li se retrocedeze în natură" a spus liderul UDMR.   

Pe de altă parte, opoziţia solicită înfiinţarea unei comisii de anchetă a Senatului cu privire la activitatea Agenţiei Naţionale de Restituire a Proprietăţilor.

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat că trebuie să se ştie pe ce s-au cheltuit banii publici la ANRP.

"Au dat ce-au avut de dat şi acum ar dori să le dea maximum 15% proprietarilor, ceea ce, sigur, dincolo de faptul că este profund inechitabil, presupune să vedem exact ce s-a întâmplat acolo, ce s-a dat, ce nu s-a dat şi câţi bani s-au cheltuit, până la urmă, tot din fonduri publice" a declarat Antonescu.  

Anul trecut, CEDO a dat o hotărâre care obligă România să găsească o soluţie unitară pentru restituirea imobilelor în 18 luni, perioadă care expiră în iulie.

Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a fost mandatat de către coaliţie să analizeze din punct de vedere juridic această situaţie, astfel încât decizia CEDO să nu fie încălcată.Autor:
Alexandra Cristea
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
18 Aprilie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza