Proiectul privind finalizarea hidrocentralelor abandonate, aprobat de Parlament

Parlamentul a aprobat proiectul de lege controversat care permite finalizarea hidrocentralelor abandonate pentru a proteja mediul.

Adăugat: 24 Martie 2022
Ultima actualizare:24 Martie 2022

Politica Romaneasca
trimite pe mail

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 martie, ora 7:11)  Parlamentul a aprobat proiectul de lege controversat care permite finalizarea hidrocentralelor abandonate, în urmă cu mulţi ani, pentru a proteja mediul.

Ultimii care şi-au spus cuvântul au fost deputaţii, iar pentru majoritatea dintre ei argumentele legate de deficitul de energie electrică în această perioadă de criză au avut câştig de cauză în faţa celor de protejare a naturii. Parlamentarii USR au fost singurii care s-au opus.

Social-democraţii, iniţiatori ai proiectului de lege, spun că aceste măsuri reprezintă un pas spre asigurarea independenţei energetice a României şi permit valorificarea unor sume importante de euro investite în construcţia hidrocentralelor.

Deputatul PSD, Alfred Simonis: În anii 2000 a început construcţia unor hidrocentrale pe întreaga suprafaţă a României. Nu aveam desenate ariile protejate în forma actuală. Nu era nici condiţie de la Comisia Europeană. Începând cu 2003, s-au investit sute de milioane de euro legal, iar nişte inteligenţi, ulterior, au desenat harta ariilor protejate în România din birou. Pierdem sute de milioane de euro în condiţiile în care astăzi avem deficit de energie şi avem nevoie să ne creştem puterea de producţie.

Proiectul de lege a fost criticat doar de USR.

Deputatul USR Stelian Ion: Într-un câştig iluzoriu, 0,4% din întreaga producţie naţională, practic, se distruge o bună parte din ariile protejate ale României. Avem soluţii alternative. Există firme care vor să investească în eoliene, dar ministerele nu-şi fac treaba şi nu le amenajează din punct de vedere administrativ. Se face un rău iremediabil naturii.

Proiectul de lege va fi trimis preşedintelui Klaus Iohannis în vederea promulgării.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
24 Martie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza