Proiectul legii vaccinării obligatorii "respectă Constituţia"

Senatorii din Comisia de Constituţionalitate susţin că proiectul legii vacinării obligatorii asigură dreptul individului la propria persoană, dacă nu încalcă drepturile altui cetăţean.

Adăugat: 6 Octombrie 2017
Ultima actualizare:6 Octombrie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Proiectul legii vacinării obligatorii respectă Constituţia, a fost opinia unanimă a membrilor comisiei de specialitate din Senat.

Ei au considerat că proiectul, depus de Ministerul Sănătăţii, asigură dreptul individului la propria persoană, dacă nu încalcă drepturile altui cetăţean.

Preşedintele Comisiei de Constituţionalitate, senatorul ALDE Ionuţ Sibinescu, a explicat că avizul favorabil a ţinut cont de prevederile articolelor din legea fundamentală referitoare la asigurarea sănătăţii publice şi restrângerea unor drepturi în anumite cazuri pentru apărarea securităţii naţionale şi a libertăţilor cetăţenilor.

Un al articol de care s-a ţinut cont prevede că individul poate să dispună de el însuşi dacă nu încalcă drepturile altui cetăţean.  

"Copilul dumneavoastră, dacă este nevaccinat şi vine în colectivitate, încalcă drepturile copilului meu, care este vaccinat. În cazul în care unui copil îi este suspendat dreptul de a participa la cursuri, unitatea şcolară scrie foarte clar, are obligaţia să facă un plan de recuperare a cursurilor în perioada în care el a fost suspendat", a spus Ionuţ Sibinescu.  

Senatorul USR George Dircă spune că legea fundamentală permite restrângerea unor drepturi numai în situaţii excepţionale, care sunt prevăzute în proiectul de act normativ.

"Copiii care au imunitate la astfel de viruşi sau care pot avea reacţii alergice pot fi declaraţi copii care nu pot fi imunizaţi şi atunci ei nu trebuie imunizaţi în mod obligatoriu. Pe de altă parte, toate aceste vaccinări se vor face numai cu acordul părinţilor, cu consimţământul exprimat în scris; dacă nu se obţine acest consimţământ al aparţinătorului, al părintelui, în speţă, atunci comisia va analiza situaţia şi va emite un certificat", a susţinut   George Dircă.

Proiectul de lege privind vaccinarea persoanelor rămâne în dezbaterea comisiilor de specialitate din Senat, care este primă cameră sesizată.Autor:
Amalia Bojescu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
6 Octombrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza