Proiectul Legii grațierii intră în Comisia Juridică

Proiectul de lege privind graţierea unor pedepse, iniţiat de guvern, prevede, printre altele, că se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, aplicate de instanţa de judecată.

Adăugat: 18 Aprilie 2017
Ultima actualizare:18 Aprilie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Comisia juridică a Senatului va discuta din nou, mâine, proiectul legii privind graţierea unor pedepse, după ce dezbaterea pe articole a fost de mai multe ori amânată.

Senatul este prima Cameră sesizată, iar documentul are termen de adoptare tacită la finalul lunii.

Proiectul de lege privind graţierea unor pedepse, iniţiat de guvern, prevede, printre altele, că se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, aplicate de instanţa de judecată.

Se graţiază de asemenea cu jumătate pedepsele cu închisoarea aplicată femeilor însărcinate.

Nu beneficiază de această măsură cei care au săvârşit infracţiuni contra vieţii, vătămare corporală, fraudă prin sisteme informative sau infracţiuni de corupţie.

Guvernul, care a iniţiat documentul, arată în expunerea de motive că supraaglomerarea din închisorile româneşti poate conduce la aplicarea unor sancţiuni din partea CEDO.

Dezbaterea proiectului de lege a fost amânată de mai multe ori la Comisia Juridică din Senat, ultima dată săptămâna trecută.

Deşi ministrul justiţiei Tudorel Toader solicitase în martie o amânate cu trei săptămâni pentru a depune un pachet complementar măsurii de graţiere, secretarul de stat din minister a precizat săptămâna trecută că pachetul de legi nu a putut fi prezentat deoarece se află în procdură de avizare şi urmează să fie supus aprobării guvernului.

Documentul are termen de adoptare tacită 25 aprilie în forma iniţială, dar este posibil ca senatorii jurişti să solicite conducerii Senatului prelungirea acestui termen, având în vedere că sunt depuse mai mult de 30 de amendamente care trebuie dezbătute.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
18 Aprilie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza