Proiectul de revizuire a Constituţiei, trece de Parlament "până în toamnă"

Premierul Victor Ponta speră ca până în toamnă, proiectul de revizuire a legii fundamentale să treacă de Senat şi de Camera Deputaţilor, după ce primeşte şi punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia.

Adăugat: 1 Mai 2013
Ultima actualizare:1 Mai 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Premierul Victor Ponta a declarat că proiectul de revizuire a Legii fundamentale, care va fi prezentat pe 20 mai de Forumul Constituţional, poate trece în această sesiune prin Senat, iar în toamnă va intra în dezbaterea Camerei, după primirea şi a punctului de vedere al Comisiei de la Veneţia.

"Doar în Senat. În Cameră merge în septembrie şi între timp trimitem la Comisia de la Veneţia", a afirmat Ponta, miercuri.

El a fost întrebat de jurnalişti dacă este timp pentru adoptarea în Parlament a proiectului în actuala sesiune şi apoi pentru desfăşurarea referendumului, în condiţiile în care Forumul Constituţional a anunţat că pe 20 mai va finaliza propunerea sa de modificare a legii fundamentale.

"Este timp şi pentru referendum. Ceea ce este important este că nu adoptăm în Cameră, nu luăm decizia finală până nu primim punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia. Punctul lor de vedere oricum vine în septembrie, aşa că mai devreme nu se poate", a mai spus Ponta.

Premierul anunţa în februarie că forumul constituţional va strânge şi dezbate propunerile de revizuire a Constituţiei până în mai, iar pe baza Raportului întocmit de forum se va trece în Comisia parlamentară la procedura de revizuire, adoptată cu două treimi în ambele Camere.

Alegeri parţiale pentru locurile vacante în Parlament, cel mai probabil, până la începutul verii

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că şi-ar fi dorit să nu mai organizeze alegeri legislative parţiale în colegiile rămase fără reprezentanţi în Parlament, argumentând că numărul aleşilor este oricum prea mare, dar, întrucât a fost criticat pentru această opţiune, alegătorii vor fi chemaţi la urne cel mai probabil până la începutul verii.

"Se vacantează şi alte locuri, cel de deputat al domnului Ruşanu. Aşteptăm nişte decizii definitive referitoare la parlamentari care au fost consideraţi de ANI incompatibili sau în conflict de interese şi o să facem într-o singură zi alegeri parţiale pentru toate colegiile care se eliberează în acest început de an. Opinia mea şi opţiunea mea personală, nu o ascund şi nu mi-am schimbat-o, era aceea de a nu mai face alegeri, că şi aşa suntem mulţi parlamentari, se mai reduceau. Dar exact cine mă critica pentru că sunt prea mulţi parlamentari, după aceea m-a criticat că nu vreau să fac alegeri", a spus primul-ministru, după ce a vizitat un centru social.

Întrebat de presă când ar putea avea loc scrutinele, el a răspuns că aşteaptă finalizarea tuturor procedurilor pentru eventualele locuri de parlamentar care ar putea să rămână vacante.

"Probabil până la începutul verii", a adăugat Ponta, potrivit Agerpres.

Postul de senator din colegiul din sectorul 4 al Capitalei a rămas vacant, după ce conservatorul Dan Voiculescu a demisionat, pentru a permite instanţelor să "îşi facă datoria" în dosarul în care este implicat.

Deputatul liberal de Hunedoara Dan Radu Ruşanu a fost numit recent în funcţia de preşedinte al Autorităţii pentru Supraveghere Financiară.
 Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
1 Mai 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza