Proiectul de modificare a Legii referendumului nu are sprijinul PSD şi nici al liberalilor

Noul proiect de modificare a Legii referendumului, iniţiat de patru deputaţi social-democrat, printre care şi preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, nu are sprijinul PSD şi nici al liberalilor.

Adăugat: 23 Martie 2017
Ultima actualizare:23 Martie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Eugen Nicolicea, deputat PSD
trimite pe mail

Semnatarii documentului spun că actul normativ trebuie schimbat pentru a fi pus în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi cu deciziile Curţii Constituţionale, dar preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a precizat că documentul nu a fost discutat în interiorul formaţiunii şi, prin urmare, nu are sprijin politic.

Propunerea legislativă prevede, printre altele, că nu se poate organiza un referendum dacă textul propus ţine de competenţa exclusivă a Parlamentului.

De asemenea, se menţionează că nu pot face obiectul consultării populare problemele fiscale, cele cu specific internaţional, amnistia şi graţierea.

Deputatul PSD, Eugen Nicolicea, spunea că aceste modificări nu au legătură cu referendumul iniţiat de şeful statului. 

"Nu preşedintele şi ceea ce a făcut el ne-a făcut să ne grăbim, ci el ne-a întârziat. Deci noi tocmai vroiam să o depunem şi în momentul în care a lansat o astfel de temă, am stopat depunerea proiectului pentru ca să nu se interpreteze că au vreo legătură", a declarat Nicolicea. 

Deputatul PNL, Gabriel Andronache, a anunţat că liberalii nu susţin nicio modificare la Legea referendumului. 

"Noi considerăm că forma actuală este suficientă pentru desfăşurarea oricărei proceduri referendare, că ea este în acord cu toate dispoziţiile constituţionale şi toate recomandările Comisiei de la Veneţia. Totodată, consider că sunt elemente vădite de neconstituţionalitate, fapt care cu siguranţă ne va determina să o supunem controlului Curţii Constituţionale", a spus Gabriel Andronache.

Documentul mai prevede că eful statului poate cere referendum cu privire la problemele de interes naţional, iar rezultatul acestuia este consultativ.

Proiectul PSD va fi depus la Senat.
 Autor:
Alina Bordeiaşu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
23 Martie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza