Proiectul de lege privind vaccinarea, pe masa Guvernului

O lege a vaccinării a devenit necesară în România în contexul epidemiei de rujeolă, până în prezent fiind confirmate peste 8.000 de cazuri şi 32 de decese.

Adăugat: 27 Iulie 2017
Ultima actualizare:27 Iulie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Guvernul urmează să dezbată în şedinţa de astăzi, într-o primă lectură, un proiect de lege privind vaccinarea, care conţine responsabilităţi atât pentru autorităţi şi medici, cât şi pentru părinţi.

Proiectul urmăreşte reglementarea activităţii de organizare şi finanţare a vaccinării în România, precum şi conştientizarea părinţilor privind beneficiile imunizării, siguranţa, calitatea şi reacţiile adverse posibile.

Totodată, potrivit proiectului, va fi asigurat în Depozitul Naţional un stoc de rezervă cel puţin egal cu necesarul anual de vaccinuri cu termen de valabilitate de cel puţin un an şi jumătate.

O lege a vaccinării a devenit necesară în România în contexul epidemiei de rujeolă, până în prezent fiind confirmate peste 8.000 de cazuri şi 32 de decese.

Un raport privind Programul Naţional de Vaccinare, publicat ieri de Ministerul Sănătăţii, arată că peste 220 de mii de copii din întreaga ţară sunt nevaccinaţi împotriva rujeolei, motiv pentru ministrul Florian Bodog de a propune schimbarea din funcţii a cinci şefi de direcţii de sănătate publică.

Acestora li se reproşează proasta geastionare a campaniei de vaccinare împotriva rujeolei.

În judeţele Caraş Severin, Hunedoara, Neamţ, Prahova şi Ilfov rata de vaccinare este sub 50%, un nivel extrem de redus faţă de obiectivul asumat de autorităţi.

Medicul Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, a subliniat în dezbaterea de ieri de la RRA că o rată ridicată a imunizării presupune asigurarea stocurilor de vaccin.

"Sincopa nu s-a terminat. Noi nu avem acum siguranţa că vom avea, sigur, în momentul ăsta este vaccin, dar nu avem alte vaccinuri. Lipseşte vaccinul tetravalent, nu avem cu ce vaccina copiii de 14 ani, nu avem cu ce vaccina gravidele, nu avem cu ce vaccina plăgi. Dacă am avea această continuitate ar fi mult mai simplu pentru noi să putem desfăşura activitatea de vaccinare curentă. La ora actuală noi trebuie să gândim scheme de recuperare pentru fiecare caz în parte, o schemă personalizată, pentru că o vreme a lipsit unul, o vreme a lipsit altul", a spus  Sandra Alexiu.
 Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
27 Iulie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza