Proiectul de lege privind starea de alertă, modificat substanțial față de forma Guvernului

Textul proiectului a suferit modificări atât faţă de forma propusă de Guvern, cât şi faţă de cea aprobată ieri de Senat.

Adăugat: 13 Mai 2020
Ultima actualizare:13 Mai 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Deputaţii au adoptat în această seară, cu o largă majoritate, proiectul de lege cu măsurile care se vor aplica în perioada stării de alertă.

Documentul va fi trimis preşedintelui Klaus Iohannis, în vederea promulgării.

A fost o şedinţă de plen care s-a întins pe mai multe ori, iar textul proiectului a suferit modificări atât faţă de forma propusă de Guvern, cât şi faţă de cea aprobată ieri de Senat.

Proiectul legislativ a fost adoptat cu 267 de voturi pentru, 26 împotrivă şi 5 abţineri.

Documentul a fost modificat substanţial faţă de forma propusă de Guvern, astfel starea de alertă se instituie pentru o perioadă de 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii pentru motive temeinice prin hotărâre de guvern, la propunerea Ministerului de Interne.

Starea de alertă se instituie pentru jumătate sau mai mult din teritoriul ţării cu aprobarea Parlamentului.

Faţă de forma adoptată ieri de Senat s-au introdus restricţiile de circulaţie între localităţi şi se va permite carantina şi izolarea la domiciliu.

Amenzile pentru nerespectarea măsurilor impuse de autorităţi nu vor putea depăşi 15.000 de lei, va exista posibilitatea deschiderii teraselor, cu respectarea măsurilor sanitare şi de distanţare fizică, dar şi a centrelor comerciale cu o suprafaţă mai mică de 15.000 de metri pătraţi .

Un amendament controversat adoptat de către deputaţii jurişti, care prevede intrarea legii în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial, a fost, însă, respins prin vot.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz, însă rămâne de văzut cum se vor aplica măsurile adoptate, ţinând cont că legea nu putea intra imediat în vigoare, după expirarea stării de urgenţă, mai precis din 15 mai.Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
13 Mai 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza