Proiectul de lege privind recuperarea permisului de conducere, promulgat de președinte

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat proiectul de lege care permite recuperarea mai uşoară a permisului de conducere suspendat.

Adăugat: 14 Iulie 2019
Ultima actualizare:14 Iulie 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Şoferii cu permisul suspendat vor putea să îşi recupereze mai uşor dreptul a conduce.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, acum câteva zile, un proiect de lege în acest sens.

Potrivit documentului, la cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de către şeful Poliţiei Rutiere a judeţului ori a Municipiului Bucureşti, pe raza căreia a fost săvârşită fapta, ori de către şeful Poliţiei Rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie şi a obţinut permisul de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei.

Perioada de suspendare a permisului se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, printre altele, dacă depăşirea vitezei maxim admisă pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu 70 de km la oră sau dacă depăşirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu mai mult de 70 de km la oră doar dacă fapta a fost săvârşită o singură dată în 12 luni.

Nu pot solicita reducerea perioadei de suspendare cei care au fost implicaţi într-un accident auto soldat cu pagube materiale şi s-au aflat sub influenţa alcoolului sau ca urmare a neopririi la nivel cu calea ferată, precum şi cei care au cumulat 15 puncte de penalizare în ultimul an de la precedenta suspendare.

Conform legii, în cazul săvârşirii a două sau a mai multor contravenţii care atrag şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce, perioada de suspendare se calculează prin însumarea perioadelor prevăzute pentru fiecare faptă, fără ca aceasta să depăşească 90 de zile.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
14 Iulie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza