Proiectul de lege privind Codul administrativ, respins

Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege privind Codul administrativ, prin care se permitea folosirea limbii minorităţilor naţionale în localitățile cu o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor.

Adăugat: 6 Mai 2020
Ultima actualizare:6 Mai 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Camera Deputaţilor a respins astăzi, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind Codul administrativ, respins de comisiile de specialitate.

Documentul iniţiat de UDMR permite folosirea limbii minorităţilor naţionale în administraţia locală şi în instituţiile publice, în localităţile în care cetăţenii acestor minorităţi au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor.

În timpul dezbaterilor, toate formaţiunile politice au criticat iniţiativa şi au anunţat că vor respinge acest proiect.

Din partea iniţiatorilor a luat cuvântul preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care a criticat declaraţiile şefului statului din ultima vreme, despre care a spus că instigă la ură şi xenofobie.

Liderul unional a ţinut să precizeze că limba maghiară şi comunitatea nu reprezintă un pericol la adresa României şi a făcut apel la menţinerea dialogului parlamentar.

Kelemen Hunor: În 30 de ani am militat prin mijloace parlamentare, /perfect/ democratice pentru a asigura minorităţii maghiare, după decenii de ditactură comunistă şi asimilară forţată, un cadru instituţional în vederea păstrării identităţii etnice, culturale şi lingvistice. Vă rog, nu distrugeţi ceea ce s-a construit.

Reprezentanţii formaţiunilor parlamentare au anunţat că nu susţin acest proiect pe care îl consideră neconstituţional, antinaţional şi care atentează direct la caracterul naţional şi unitar al statului român, iar preşedinţii celor două Camere au anunţat că au depus proiecte de modificare a regulamentului, potrivit cărora nu vor fi luate în considerare pentru dezbatere acele acte normative care afectează caracterul naţional al statului. Anunţul a fost făcut de preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: Nu sunt luate în considerare iniţiativele legislative care afectează caracterul naţional, independent, unitar, indivizibil al statului român, precum şi cele care afectează integritatea teritoriului României.Autor:
Amalia Bojescu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
6 Mai 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza