Proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi va fi trimis la Parlament

Proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi pentru care Guvernul doreşte să-şi asume răspunderea va fi trimis, cel mai probabil, luni la Parlament.

Adăugat: 19 Ianuarie 2020
Ultima actualizare:19 Ianuarie 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va solicita convocarea celor două Camere în sesiune extraordinară imediat ce documentul va ajunge în legislativ pentru a-i permite premierului să prezinte cât mai curând proiectul.

Şeful Guvernului a explicat că a ales angajarea răspunderii pentru că PSD a blocat propunerea de modificare a Legii electorale în comisia parlamentară de specialitate.

Liderul interimar al social-democraţilor, Marcel Ciolacu, anunţă că partidul său va depune moţiune de cenzură, împreună cu UDMR, după asumarea răspunderii şi propune guvern de uniune naţională până la alegerile parlamentare din toamnă.

Premierul Ludovic Orban a declarat că parlamentarii PNL susţin alegerea primarilor în două tururi şi vor vota împotrivă moţiunii de cenzură pe care social-democraţii intenţionează să o depună la adresa Guvernului.

Dacă demersul PSD va avea succes liberalii nu vor susţine nicio altă propunere de guvern, această decizie fiind luată în perspectiva declanşării alegerilor parlamentare anticipate, a spus Ludovic Orban într-un interviu acordat astăzi Agenţiei HotNews.

Ludovic Orban: Nu poţi să asiguri o guvernare conformă cu voinţa actuală a oamenilor exprimată, atâta timp cât ai un Parlament care îţi pune beţe în roate şi care respinge orice fel de propunere legislativă, obligând Guvernul să apeleze la procedura angajării răspunderii sau la ordonanţe de urgenţă pentru a adopta acte normative necesare.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, consideră că premierul abuzează de procedura asumării răspunderii şi propune ca România să fie condusă, până la alegerile parlamentare organizate la termen, în toamnă, de un guvern de uniune naţională dacă moţiunea de cenzură pe care PSD o va depune va fi adoptată.

Marcel Ciolacu: Până la alegerile parlamentare, să fie un Guvern de uniune naţională şi după alegerile generale să se creeze o majoritate. Cred că în acest moment costurile sunt mai mari dacă Partidul Naţional Liberal rămâne în această formulă de partid şi guvern minoritar în funcţie.

Guvernul va trimite cel mai probabil mâine în Parlament proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi, pentru care doreşte să îşi asume răspunderea.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
19 Ianuarie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza