Proiectul de lege care simplifică procedurile de adopţie ajunge în Senat

Un proiect de lege care simplifică procedurile de adopţie va ajunge în plenul Senatului.

Adăugat: 25 Noiembrie 2018
Ultima actualizare:25 Noiembrie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Un proiect de lege care simplifică procedurile de adopţie şi introduce noi stimulente financiare pentru familiile adoptive ajunge săptămâna viitoare în plenul Senatului.

Proiectul a a fost avizat favorabil de Comisia juridică, însă pentru a intra în vigoare trebuie să primească şi votul Camerei Deputaţilor.

Peste 50.000 de copii trăiesc în orfelinate şi centre de plasament, iar din cauza procedurilor de adopţie, care sunt complicate şi durează foarte mult, doar 3.200 au anual şansa de a ajunge la o familie.

Proiectul de lege aflat în dezbaterea Parlamentului îşi propune să simplifice aceste lucruri.

În primul rând, se elimină căutarea rudelor de până la gradul al IV-lea înainte de a declara un copil adoptabil, aşa cum se întâmplă acum.

În plus, în situaţia în care au trecut şase luni şi părinţii fireşti sunt de negăsit sau în cazul în care odată identificaţi, aceştia refuză să colaboreze cu autorităţile, iar timp de şase luni nu întreprind niciun demers în vederea integrării copilului în familie, consimţământul lor devine implicit.

De asemenea, copilul înregistrat cu părinţi necunoscuţi este declarat adoptabil în 30 de zile de la eliberarea certificatului de naştere.

Se elimină astfel din blocaje şi se câştigă timp, pentru că în general, cei interesaţi doresc să adopte copii de o vârstă mai fragedă.

Deputatul Oana Bîzgan spune că în acest fel, cei mici vor ajunge mai repede la noua familie.

Oana Bîzgan: Cu cât mai rapid ei devin adoptabili, cu atât mai mult ei pot fi văzuţi de familii şi să vină într-o familie, să trăiască o viaţă împlinită, să devină cetăţeni constructivi în societatea noastră.

Proiectul de lege vine şi în sprijinul celor care doresc să adopte.

Se majorează de la doi la trei ani durata de valabilitate a atestatului de persoană sau familie aptă să adopte, iar acesta se prelungeşte de drept până la încuviinţarea adopţiei dacă cererea se află pe rolul instanţelor judecătoreşti.

În ceea ce priveşte stimulentele, părinţii adoptivi ar urma să primească cel puţin 600 de lei, pot benedicia de un concediu de acomodare de un an şi o indemnizaţie lunară şi se decontează recuperarea medicală sau reabilitarea psihologică a copilului în limita a 1.500 de lei anual.Autor:
Angela Matei
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
25 Noiembrie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza