Proiectul de buget intră luni în Parlament

Proiectul legii bugetului de stat şi cel al legii asigurărilor sociale de stat pe 2019 urmează să fie votate vinerea viitoare în Parlament.

Adăugat: 10 Februarie 2019
Ultima actualizare:10 Februarie 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au stabilit sâmbătă calendarul dezbaterii actului normativ.

Parlamentarii pot depune amendamente la proiect până luni, la ora 12:00, urmând ca de la ora 15:00 să înceapă discuţiile în comisiile de specialitate pentru avize.

De miercuri până vineri vor avea loc dezbateri asupra documentului, în plenul reunit. Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, spunea că programul va fi cu siguranţă respectat, iar vineri va fi dat votul final.

Cu privire la proiectul de buget, el preciza că banii se vor duce acolo unde chiar este nevoie.

Călin Popescu-Tăriceanu: În ultimii ani, din păcate şi probabil datorită legilor greoaie privitoare la achiziţiile publice, la fiecare sfârşit de an constatăm că sumele care sunt alocate pentru diferite capitole de cheltuieli, cu precădere cele pentru investiţii, nu se cheltuiesc. Este şi probabil o deficienţă a legii, dar şi o deficienţă a modului în care se organizează instituţiile administraţiei centrale şi din acest motiv rămânem fără bani. Aşa încât, dacă nu cheltuim toţi banii, la ce folos să punem bani în plus?

Opoziţia este nemulţumită de timpul scurt alocat depunerii amendamentelor.

Liderul deputaţilor PNL Raluca Turcan, liberalii nu au văzut bugetul în forma sa fnală, întrucât le-a fost pus la dispoziţie foarte târziu.

De asemenea, PNL susţine că bugetul de stat va fi dezbătut în condiţii de neconstituţionalitate, deoarece alte legi importante în strânsă legătură cu bugetul nu au trecut de parlament. Este vorba de legea privind parametrii fiscal-bugetari şi de legea privind finanţele publice locale.

Raluca Turcan: Partidul Naţional Liberal îşi doreşte un buget de dezvoltare pentru România cât mai rapid, dar în condiţii de constituţionalitate şi, din nefericire, avem informaţii tot mai consistente că cei din PSD şi ALDE, în mod voit, au transmis bugetul în condiţii de neconstituţionalitate, tocmai pentru a amâna votul, dezbaterea bugetului şi intrarea în aplicare a bugetului, pentru a mai câştiga timp în privinţa cheltuielilor pe care trebuie să şi le asume.

Și parlamentarii USR spuneau că bugetul se adoptă pe ''repede înainte'' şi menţionau că nu a văzut încă cifrele finale, pentru a putea formula amendamente.

Potrivit Ministerului Finanţelor, proiectul de buget se bazează pe o creştere economică de 5,5%, iar deficitul bugetar a fost stabilit la 2,5% din PIB.Autor:
Alina Bordeiaşu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
10 Februarie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza