Proiectul care interzice cumulul pensiei cu salariul în sectorul public, adoptat de Guvern

Angajaţii de la stat care se află în pragul pensionării pot să opteze să rămână în activitate până la 70 de ani.

Adăugat: 10 Iunie 2021
Ultima actualizare:10 Iunie 2021

Politica Romaneasca
Foto: Raluca Turcan, ministrul Muncii
trimite pe mail

Angajaţii de la stat pot alege să rămână în activitate până la 70 de ani, dar nu vor mai avea voie să primească şi pensie şi salariu în acelaşi timp.

Guvernul a aprobat un proiect de lege pe această temă, care urmează să fie dezbătut în regim de urgenţă în Parlament.

Angajaţii de la stat care se află în pragul pensionării pot să opteze să rămână în activitate până la 70 de ani, spunea ministrul muncii Raluca Turcan, care a explicat că în acest caz pensia nu mai poate fi cumulată cu salariul, cu excepţia câtorva categorii socio-profesionale.

Raluca Turcan: După împlinirea vârstei de 70 de ani, persoana poate solicita recalcularea pensiei în sistemul public, avantajul constând în majorarea punctelor lunare şi anuale. Determină, de asemenea, instituţiile să îşi reaşeze politica de resurse umane. Pensionarea la stat şi revenirea tot la stat, eventual pe funcţii special create, nu a fost niciodată şi nici nu poate să devină o politică de personal modernă, de tip european. Accentuez: este vorba de opţiunea angajaţilor aflaţi în pragul pensionării şi nicidecum de obligativitatea ca aceştia să îşi continue activitatea la un loc de muncă.

Salariaţii care au optat să îşi continue activitatea după împlinirea vârstei de 61 de ani la femei, respectiv 65 de ani la bărbaţi, pot să renunţe oricând la acest angajament, a mai spus ministrul muncii.

Pe de altă parte, sumele încasate necuvenit vor fi recuperate de la pensionari.Autor:
Petruţa Obrejan
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
10 Iunie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza