Proiectele privind graţierea şi modificarea Codurilor Penale, trimise spre consultare

Proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor Penale au fost trimise, azi, spre consultare principalelor instituţii din justiţie şi publicate pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei.

Adăugat: 18 Ianuarie 2017
Ultima actualizare:18 Ianuarie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Sorin Grindeanu, premierul României
trimite pe mail

Guvernul intenţionează să graţieze în întregime pedepsele cu închisoare de până la cinci ani inclusiv.

Mai este prevăzută înjumătăţirea pedepselor cu închisoare pentru cei care au împlinit vârsta de 60 ani, pentru cei care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 5 ani şi a femeilor însărcinate.

Graţierea ar fi condiţionată de achitarea - în cel mult un an de la punerea în libertate - a despăgubirilor stabilite de instanţă.

Nu ar beneficia de graţiere recidiviştii sau persoanele condamnate pentru 50 de categorii de infracţiuni prevăzute de Codul Ppenal - ca de exemplu cele săvârşite cu violenţă, cele împotriva siguranţei statului, traficul de influenţă sau luarea de mită. Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, afirma, astăzi, că România are nevoie de o lege a graţierii.

"În cele 40 de penitenciare şi locuri de deţinere, avem hotărâri de condamnare a României pentru relele tratamente şi pentru condiţiile inumane pe care le au aceşti oameni, iar România nu poate face, peste noapte, să acopere cele aproape 9.000 de locuri, cât avem în acest moment, un excendent de deţinuţi. Ţinând cont de o politică penală coerentă, putem da o lege a graţierii care să nu vizeze faptele grave care vizează corupţia, spălarea de bani şi alte infracţiuni foarte grave, astfel încât din estimările pe care le-a făcut Ministerul Justiţiei, în jur de 2.300 - 2.500 de persoane pot beneficia de această lege a graţierii. Repet, este în consultare publică, dar poziţia Ministerului Justiţiei este că în acest moment, România trebuie să dea o lege a graţierii", a spus Florin Iordache.

Ministerul Public "este împotriva unor acte de clemenţă"

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, susţine că Ministerului Public este ferm şi clar împotriva unor acte de clemenţă de acest gen.

El a reclamat lipsa de transparenţă a demersului guvernamental şi a afirmat că cele două acte normative trebuie analizate în Consiliul Superior al Magistraturii, care este garantul autorităţii judecătoreşti.

CSM tocmai a confirmat primirea proiectelor de ordonanţe privind graţierea unor pedepse şi de modificare a Codurilor penale.

Ţinând cont că proiectele elaborate de Ministerul Justiţiei vizează activitatea sistemului judiciar, Consiliul consideră că este nevoie de consultarea corpului magistraţilor, în vederea avizării documentelor, se precizează într-un comunicat al CSM.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
18 Ianuarie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza