Producătorii agricoli din UE pot fi despăgubiţi din rezerva Uniunii

Producătorii agricoli din Uniunea Europeană pot fi sprijiniţi deja prin rezerva de criză, în contextul interdicţiei impuse de Rusia exporturilor de produse alimentare din ţările occidentale.

Adăugat: 14 August 2014
Ultima actualizare:14 August 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Experţi în probleme de piaţă agricolă se reunesc, joi, la Bruxelles, pentru a analiza această situaţie.

Politica Agricolă Comună dispune de instrumente noi şi moderne pentru a-şi sprijini producătorii de îndată ce va fi necesar, inclusiv prin rezerva de criză, care poate fi deja mobililzată, afirmă comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.

Afirmaţia vine în contextul preocupărilor exprimate de sectorul agricol din Uniunea Europeană privind interdicţia impusă de Federaţia Rusă exporturilor de produse alimentare din blocul comunitar.

Săptămâna trecută, Rusia a răspuns sancţiunilor instituite de statele occidentale pentru implicarea sa în conflictul din Ucraina printr-un embargou asupra majorităţii produselor agroalimentare importate din ţările care au adoptat respectivele sancţiuni.

Interdicţia vizează carnea de vită, de porc şi de pui, peştele, brânza, laptele, legumele şi fructele provenite din SUA, Uniunea Europeană, Australia, Canada şi Norvegia.

Comisarul Cioloş şi-a exprimat încrederea că sectorul agricol comunitar are flexibilitatea necesară pentru a se reorienta rapid către noi pieţe şi oportunităţi, "dar - spune el - trebuie să existe sprijin pentru ca această tranziţie să se desfăşoare cât mai uşor, iar acest lucru necesită un răspuns comun la nivel european".

"În contextul actual, cel mai important este să se reacţioneze proporţionat şi rapid, atunci când situaţia o cere" - subliniază comisarul Cioloş într-un comunicat.

Dacian Cioloş a cerut, deja, Direcţiei Generale pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene să creeze un grup de lucru care să analizeze impactul potenţial în fiecare sector şi să evalueze cum poate fi furnizat în mod eficient un sprijin semnificativ, dacă şi unde va fi nevoie, iar reuniunea de joi, de la Bruxelles, la nivel de experţi va încerca să dea un răspuns concret şi coerent acestor provocări, mai precizează redactorul RRA.Autor:
Arina Petrovici
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
14 August 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza