Procurorii militari au pus oficial sub acuzare conducerea Jandarmeriei

Anchetatorii susţin că ordinul pentru evacuarea pieţei a fost emis cu încălcarea legilor privind funcţionarea Jandarmeriei şi a celei privind organizarea adunărilor publice.

Adăugat: 21 Septembrie 2018
Ultima actualizare:21 Septembrie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ordinul de intervenţie pentru evacuarea Pieţei Victoriei la protestul din 10 august a fost dat cu încălcarea dispoziţiilor legale, precizează procurorii militari din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În consecinţă, instituţia a anunţat oficial punerea sub acuzare a conducerii Jandarmeriei şi a secretarului de stat Mihai Chirică, de la Ministerul de Interne.

Procurorii militari spun că maiorul Laurenţiu Cazan, în 10 august, în calitate de comandant al acţiunii de menţinere a ordinii publice în Piaţa Victoriei, a creat aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest, cauzându-le astfel o vătămare în drepturi a acestora privind libertatea de exprimare şi cea de întrunire.

Anchetatorii susţin că ordinul pentru evacuarea pieţei a fost emis cu încălcarea legilor privind funcţionarea Jandarmeriei şi a celei privind organizarea adunărilor publice.

De asemenea, se arată într-un comunicat de presă, Laurenţiu Cazan a ordonat folosirea mijloacelor din dotare, iar militarii din subordine au exercitat acte de violenţă nejustificate îndreptate inclusiv împotriva copiilor.

Laurenţiu Cazan a determinat autorul scriptural al jurnalului acţiunilor operative, întocmit în noaptea de 10 spre 11 august, să consemneze în mod nereal ora 23:11 cea la care prefectul capitalei a aprobat intervenţia în forţă şi a folosit jurnalul ca dovadă a modului legal în care s-ar fi desfăşurat acţiunea.

Comisarul de poliţîe Mihai Chirică l-a ajutat în demersurile sale pe Laurenţiu Cazan.

Procurorii notează că Gheorghe Cucoş şi Ionuţ Sindile au participat nelegal la conducerea acţiunilor, în lipsa unui ordin prin care să preia comanda de la Laurenţiu Cazan.

Prin acţiunea celor patru suspecţi s-a produs vătămarea unui număr mare de protestatari, conchid procurorii.Autor:
Diana Surdu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
21 Septembrie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza