Procurorii militari au extins urmărirea penală faţă de fostul preşedinte Ion Iliescu

Procurorii militari notează că Ion Iliescu, în calitate de preşedinte al CFSN, a acceptat şi oficializat măsuri cu caracter militar, dintre care unele au fost evident diversioniste.

Adăugat: 17 Aprilie 2018
Ultima actualizare:17 Aprilie 2018

Politica Romaneasca
Foto: Ion Iliescu
trimite pe mail

Procurorii militari au extins urmărirea penală faţă de fostul preşedinte Ion Iliescu pentru intervalul 27 - 31 decembrie 1989, perioadă pentru care nu este necesară avizarea anchetei.

În această dimineaţă, fostul preşedinte s-a prezentat la Parchetul General, pentru a i se aduce la cunoştinţă că pe numele său a fost începută urmărirea penală în dosarul "Revoluţiei", pentru infracţiuni contra umanităţii.

Fostul preşedinte Ion Iliescu a venit la Parchet însoţit de SPP şi a refuzat să răspundă întrebărilor adresate de jurnalişti.

Procurorii militari notează într-un comunicat de presă că Ion Iliescu, în calitate de preşedinte al CFSN, a acceptat şi oficializat măsuri cu caracter militar, dintre care unele au fost evident diversioniste.

Totodată, anchetatorii spun că, prin exercitarea autorităţii depline, Ion Iliescu ar fi putut interveni pentru stoparea fenomenului diversionist, dar nu a făcut-o.

Mai mult - arată aceeaşi sursă - psihoza teroristă, ce a atins cote paroxistice în rândurile militarilor şi civililor înarmaţi, împreună cu deplasări de trupe în timpul nopţii în general - a dus la deschiderea focului împotriva unor persoane care nu erau potrivnice Revoluţiei.

Tototdată, procurorii anunţă că sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii şi fostul comandant al Aviaţiei Militare, generalul Iosif Rus, şi amiralul Cico Dumitrescu.

Procurorii precizează că amiralul Cico Dumitrescu, în ţinută militară, a lansat personal, prin intermediul TVR, începând cu 22 decembrie 1989, ora 14:25, informaţii false cu caracter diversionist, care au dus la pierderi de vieţi omeneşti, vătămări corporale şi lipsirea de libertate a numeroase persoane pe tot teritoriul României.
 Autor:
Diana Surdu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
17 Aprilie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza