Procurorii DNA demarează cercetările în cazul lucrărilor ştiinţifice scrise de deţinuţi
Procurorii DNA s-au sesizat din oficiu în cazul lucrărilor scrise de deţinuţii condamnaţi pentru corupţie şi au început cercetările pentru presupuse infracţiuni de favorizare a făptuitorului.
Articol de Mădălina Verman, 12 Ianuarie 2016, 14:55
DNA susţine că, pentru ajutarea condamnaţilor "s-ar fi creat un mecanism" în care sunt implicaţi profesori universitari, reprezentanţi ai unor edituri şi membri ai comisiilor din penitenciare.
Potrivit unui comunicat al instituţiei, citat de redactorul RRA, Mădălina Verman, faptele ar fi fost comise de persoane care au acţionat "concertat" în sprijinul condamnaţilor, pentru a-i ajuta să-şi reducă executarea pedepselor.
"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție s-au sesizat din oficiu cu privire la suspiciune săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracțiuni de corupție, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanțele de judecată.
Potrivit procesului verbal de sesizare din oficiu întocmit de procurori, fapta ar fi fost săvârșită de mai multe persoane care au acționat concertat în scopul de a crea aparența că sunt îndeplinite condițiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiționat. Dintr-o notă întocmită de Administrația Națională a Penitenciarelor, precum și din datele existente în spațiul public rezultă indicii că, în realitate, aceste condiții nu erau îndeplinite în realitate, iar prin faptele săvârșite s-a urmărit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate.
În această modalitate, printre persoanele condamnate la pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni de corupție se regăsesc condamnați care au executat sau urmează să execute cu până la 300 de zile mai puțin decât stabilise instanța de judecată, exclusiv ca urmare a activității infracționale care face obiectul sesizării din oficiu", menţionează comunicatul DNA.
Amintim că, potrivit legilor în vigoare, pentru o lucrare ştiinţifică scrisă în închisoare şi publicată, deţinutului i se scad 30 de zile din pedeapsă.
Dacă în 2012 doar cinci deţinuţi au scris cărţi, în 2013 numărul acestora a crescut la 14, iar în 2014 la 50.
Luna trecută, doar la Penitenciarul Rahova erau în curs de elaborare 46 de lucrări pretins ştiinţifice.