Procurorii anticorupţie din Republica Moldova apelează la ajutorul FBI

Între 2012 şi 2014, în Republica Moldova au avut loc tranzacţii frauduloase de devalizare a trei bănci comerciale, din care s-ar fi furat aproape un miliard de dolari.

Adăugat: 2 Mai 2017
Ultima actualizare:2 Mai 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Procurorii anticorupţie de la Chişinău vor cere sprijinul Biroului Federal de Investigaţii al SUA pentru identificarea beneficiarilor din aşa-numitul dosar "Laundromat".

Acesta se referă la tranzacţii frauduloase prin care ar fi fost spălaţi 20 de miliarde de dolari proveniţi din Federaţia Rusă.

Şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a anunţat într-un interviu pentru 'deschide.md' că această solicitare se înscrie într-o a doua etapă a investigaţiei în acest dosar, care prevede colaborarea cu mai multe state.

Totodată, el a precizat că procurorii de la Chişinău nu au mai adresat niciun demers legat de acest dosar autorităţilor din Federaţia Rusă.

Amintim că 14 magistraţi şi doi executori judecătoreşti, precum şi patru angajaţi de la Banca Naţională au fost arestaţi, cauzele penale de învinuire a acestora fiind deja expediate în instanţa de fond.

Două persoane, un judecător şi un executor judecătoresc, au fost anunţate în căutare internaţională.

În perioada anilor 2010-2014, aproximativ 20 de miliarde de dolari, proveniţi din Federaţia Rusă, au fost spălaţi prin intermediul sistemului bancar din Republica Moldova.

Amintim că în aceeaşi perioadă, între 2012 şi 2014, în Republica Moldova au avut loc tranzacţii frauduloase de devalizare a trei bănci comerciale, din care s-ar fi furat aproape un miliard de dolari.

Potrivit informaţiilor prezentate acum două săptămâni de Banca Naţională, în baza raportului companiei internaţionale care investighează frauda, suma tranzacţiilor efective ar fi de 600 de milioane de dolari, şi nu de un miliard.Autor:
Cristina Popușoi
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
2 Mai 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza