Problema steagului secuiesc, "un conflict artificial creat"

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că problema steagului secuiesc este un "conflict artificial creat" şi susţine că legislaţia nu interzice folosirea de simboluri comunitare şi că toate reacţiile sunt supradimensionate.

Adăugat: 8 Februarie 2013
Ultima actualizare:8 Februarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Kelemen Hunor a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că în ceea ce priveşte poziţia UDMR privind simbolurile comunitare şi steagul secuiesc, "principiile sunt clare: toate comunităţile din România, inclusiv cele naţionale, au simboluri, semne pe care le folosesc".
    
"Aşa se întâmplă şi cu maghiarii din Harghita şi Covasna, iar folosirea acestor simboluri este un lucru firesc, nu lezează interesele generale ale României, nici cele particulare ale cetăţenilor şi nici valorile fundamentale ale statului român. Sunt lucruri care ar trebui să intre într-o normalitate firească", spune liderul Uniunii.

Totodată, el susţine că scandalul steagului secuiesc este unul "artificial creat şi artificial crescut".

"Noi credem că normalitatea relaţiilor echilibrate între România şi Ungaria, între români şi maghiari, este vitală pentru viitorul nostru". Kelemen Hunor

"Este un conflict artificial creat şi artificial crescut şi mă bucur, fiindcă ştiu de discuţiile dintre miniştrii de Externe din România şi Ungaria, care au stabilit că aceste lucruri trebuie discutate în cadru formal, în instituţiile guvernului, prin canale diplomatice. Nu este în interesul României, nici al maghiarilor din România, nu este în interesul nostru să avem un conflict artificial creat, când avem alte probleme mai importante", a spus Kelemen.

Hunor: Pentru unii, Ţinutul Secuiesc a devenit o boală cronică
    
El a afirmat că nu crede că, în acest moment, "cartea maghiară sau naţionalismul" pot fi un instrument care să fie de ajutor.
    
"Pentru unii, Ţinutul Secuiesc a devenit o boală cronică şi nu reuşesc să se vindece de această boală, dar de fapt nu este o boală, ci este o şansă pentru România, cum e Ţara Bârsei şi Ţara Moţilor, zone cu identităţi foarte clare. Rugămintea noastră este să ne întoarcem la dezbateri raţionale, nu înflăcărate, la raţiuni şi la argumente europene", a susţinut liderul UDMR.
    
Preşedintele Uniunii a precizat că va avea o discuţie, săptămâna viitoare, cu premierul Victor Ponta pe tema steagului Ţinutului Secuiesc.
    
Kelemen Hunor a spus că actuala legislaţie nu interzice folosirea simbolurilor comunitare şi a apreciat că în acest caz toate reacţiile au fost supradimensionate, "inclusiv ale ambasadorului Ungariei".

"Pentru unii, Ţinutul Secuiesc a devenit o boală cronică şi nu reuşesc să se vindece de această boală...". Kelemen Hunor


    
"Pe Cetatea Neamţului este un drapel, un simbol al Moldovei, care nu deranjează pe nimeni. La Turda şi Câmpia Turzii sunt steaguri ale oraşelor care nu deranjează pe nimeni şi de aceea eu cred că inclusiv comunităţile naţionale au dreptul să folosească aceste simboluri", a conchis preşedintele UDMR.

Scandalul steagurilor dintre România şi Ungaria, la nivel înalt
    
Secretarul de stat în MAE ungar, Nemeth Zsolt, a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc.
    
În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate "obrăznicii" şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.
    
Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, declara, miercuri, într-o intervenţie televizată, că asumă integral afirmaţiile secretarului de stat în MAE ungar, Nemeth Zsolt, privind steagul secuiesc. El a exprimat şi ideea că ar susţine modificarea art. 1 din Constituţiei României şi autonomia.
    
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, referitor la afirmaţiile ambasadorului ungar privind modificarea Constituţiei României, că va avea "o reacţie potrivită" atunci când şi preşedintele Ungariei va avea una, precizând că sunt alte instituţii care "gestionează viaţa de zi cu zi a ambasadorilor".
    
Ungaria vrea o rezolvare prin dialog a situaţiei care a evoluat după ce România a interzis folosirea steagului secuiesc pe clădirile publice, a declarat secretarul de stat din Ministerul ungar de Externe, Zsolt Nemeth, afirmând că Budapesta nu vrea ca problema să fie ridicată la nivel european.
    
Nemeth Zsolt a precizat că este în interesul Ungariei să rezolve situaţia prin dialog cu România, mai degrabă decât ca tensiunile să escaladeze. "Lucrăm pentru reducerea acestei tensiuni", a adăugat el.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
8 Februarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza