"Pro" și "contra" sistemului electoral majoritar

Coaliţia pentru Alegeri Corecte a organizat, în plină campanie pentru alegerile locale din 10 iunie, o dezbatere pe tema Codului Electoral.

Adăugat: 17 Mai 2012
Ultima actualizare:18 Mai 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Deşi participanţii au căzut de acord că sunt necesare modificări în legislaţia electorală au existat opinii pro şi contra propunerilor făcute de actorii politici.

Pârvulescu: Unii alegători își pierd dreptul de reprezentare

Preşedintele Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu, a declarat că sistemul electoral majoritar, într-un singur tur, propus de USL, reprezintă o încălcare gravă a dreptului de reprezentare.

Cristian Pârvulescu a susţinut că votul celor care şi-au exprimat opţiunea pentru cel clasat pe locul al doilea se pierde.

Potrivit lui Pârvulescu, se produce astfel o inechitate, iar unii alegători ajung să nu mai fie reprezentaţi.

”Vorbim despre aspecte care pot să pună problema neconstiţionalităţii în corelaţie cu articolele 61 şi 62 din Constituţie pentru că parlamentul este reprezentativ şi votul este egal şi atunci dacă votul este egal, cum putem explica cuiva care a participat la alegeri şi a votat că nu este reprezentat în Parlament pentru că votul său nu a mai fost luat în calcul”, a declarat Cristian Pârvulescu.

Ponta: O soluție de avarie care să motiveze electoratul

Premierul Victor Ponta a explicat că modificarea propusă de către USL reprezintă doar o soluţie de avarie şi nu o reformă.

În opinia sa, schimbarea era necesară în condiţiile în care în forma actuală alegătorii votau un candidat în colegiu, iar în Parlament ajungea cel de pe locul al doilea.

”Sistemul actual din punctul nostru de vedere este criticabil şi amplifică ceea ce reprezintă un fenomen, nu doar în România, şi anume o lipsă de interes a electoratului şi o nemulţumire faţă de modul în care merg în parlament cei pe care ei i-au votat. Diferenţa semnificativă de încredere pe care populaţia o are în cei aleşi direct, majoritar, într-un singur tur acum şi anume primari, preşedinţi de consiliu judeţean şi cei aleşi prin alt sistem, că este vorba despre deputaţi şi senatori, explică din punctul nostru de vedere tocmai această opţiune”, a aexplicat Victor Ponta.

Voinescu: Este o decizie politică luată de USL cu ochii la sondaje


Reprezentanţii PDL au atras atenţia ca deşi gândite pentru a aduce un plus de stabilitate guvernamentală modificările legilor electorale nu au întotdeauna rezultat scontat. 

”Marţi, această lege, aşa cum este, se votează. A fost şi este o lege făcută cu ochii pe sondaje, dar ceea ce dl prim-ministru Ponta o emite este că într-adevăr de multe ori nu este pentru cine se pregăteşte, este pentru cine se nimereşte”, a susținut purtătorul de cuvânt al PDL, Sever voinescu.

Dezbaterea organizată de către Coaliţia pentru Alegeri Corecte a avut rolul de a implica actorii politici şi reprezentanţii societăţii civile într-o sesiune de lucru privind actualele probleme ale legislaţiei electorale.Autor:
Angela Bârgoan
Editor:
Angela Bârgoan
Adăugat:
17 Mai 2012
Ultima actualizare:
18 Mai 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza