Primele declarații ale miniștrilor europeni la reuniunea extraordinară de la Bruxelles

Ministrul polonez de interne a susținut, înaintea reuniunii, că UE se va confrunta cu o criză instituţională de proporţii, dacă va impune cotele de refugiaţi împotriva voinţei unor state membre.

Adăugat: 14 Septembrie 2015
Ultima actualizare:14 Septembrie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Criza refugiaţilor, cea mai mare provocare căreia trebuie să îi facă faţă acum Uniunea Europeană, este subiectul principal al reuniunii extraordinare a miniştrilor de interne din statele membre, care a început la ora 16.00. la Bruxelles.

Aceştia urmează să se pronunţe asupra propunerii executivului comunitar de stabilire a unor cote obligatorii de azilanţi.

România este reprezentată la reuniunea de la Bruxelles de vicepremierul Gabriel Oprea.

Miniştrii de interne europeni au început să sosească la reuniune.

Polonia: UE se va confrunta cu o criză de proporții

Cel al Poloniei pentru afaceri europene, Rafal Trzaskowski, a avertizat că Uniunea Europeană se va confrunta cu o criză instituţională de proporţii, dacă va impune cotele de refugiaţi împotriva voinţei unor state membre.

Ministra britanică Theresa May a insistat că este nevoie de coordonare şi a pledat pentru înregistrarea de urgenţă a imigranţilor când sosesc în Uniunea Europeană şi întoarcerea migranţilor economici în ţările lor de origine.

Propunerea privind cotele obligatorii are nevoie de majoritate calificată

Pentru ca propunerea Comisiei Europene să fie aprobată astăzi de miniştrii de interne este nevoie de majoritate calificată şi aceasta înseamnă că 16 din cei 28 trebuie să voteze pentru propunerea Comisiei.

Ea trebuie să fie sprijinită de cel puţin 65% din populaţia Uniunii Europene.

Majoritatea de blocare trebuie să includă cel puţin patru mebri ai Consiliului, care să reprezinte peste 35% din populaţia Uninii Europene.

În aceste condiţii, România este cea de-a treia ca pondere în raportul populaţie - număr de voturi în Consiliu.

În cazul în care astăzi nu se va ajunge la un acord - şi este foarte probabil acest lucru - preşedintele Consiliului European va convoca un summit de urgenţă în această lună.

România respinge cotele obligatorii

Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat ieri, din nou, poziţia României în cadrul unei discuţii telefonice pe care a avut-o cu şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Şeful statului a subliniat că România va sprijini, în măsura posibilităţilor, demersurile europene, dar respinge cotele obligatorii, deoarece nu poate găzdui peste 1.800 de refugiaţi.

Cehia, Slovacia sau Ungaria au anunţat şi ele că nu sunt de acord cu împărţirea obligatorie a solicitanţilor de azil.Autor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
14 Septembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza