Primarul Radu Mazăre, reţinut pentru luare de mită

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a fost adus cu mandat, de mascaţi, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, într-un dosar referitor la fapte de corupţie.

Adăugat: 8 Aprilie 2014
Ultima actualizare:9 Aprilie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Radu Mazăre, primarul Constanței
trimite pe mail

UPDATE Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a fost reţinut marţi seara pentru luare de mită şi urmează să fie prezentat miercuri, instanţei supreme cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.

După audierile de la sediul DNA, Radu Mazăre a afirmat: "Am construit locuinţe sociale la cel mai mic preţ şi uitaţi ce mi se întâmlplă", apreciind că dosarul său este unul politic.

Procurorii susţin că la începutul anului 2011 primarul  a primit 175.000 de euro de la reprezentantul firmei care a construit campusul de locuinţe sociale "Henri Coandă", pentru a-l ajuta să câştige licitaţia şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului de aproximativ 10 milioane de euro cu încă aproape un milion.

Potrivit unui comunicat, banii primiţi în mai multe tranşe au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi offshore deschise la bănci din străinătate.

Omul de afaceri Avraham Morgenstern a fost şi el reţinut pentru 24 de ore, iar DNA va cere Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arestarea sa preventivă.

Primarul Radu Mazăre a fost adus la DNA, marţi, de mascaţi, el declarând că această acţiune face parte din "sârba procurorilor" şi că era conştient că este cercetat încă din 2005.

Reprezentanţii Primăriei Constanţa transmit că dosarul ar viza construcţia unui cartier de locuinţe sociale, un proiect în valoare totală de 7 milioane de euro.
    
Radu Mazăre a fost ridicat de mascaţi de pe terasa unui restaurant din Parcul Herăstrău, de unde a fost dus la DNA.
    
Cei care au mers să îl ridice pe Radu Mazăre i-au prezentat acestuia actele în baza cărora are loc acţiunea.

După ce a citit documentele, la masă, pe terasa restaurantului, edilul a fost luat de mascaţi şi dus la sediul DNA.
    
Procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, a declarat marţi că a fost începută urmărirea penală în dosarul în care au fost făcute mai multe percheziţii, între care şi la locuinţa primarului Radu Mazăre, precizând că această cauză vizează fapte care intră în competenţa Direcţiei.
    
"Este un dosar intrumentat de procurori din cadrul structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În cursul dimineţii s-au efectuat aproximaiv 12 percheziţii domiciliare la anumite persoane fizice şi la o instituţie publică", a spus Codruţa Kovesi.

Percheziții la mai multe adrese ale lui Mazăre

Procurorii locali au încheiat, marți seara, percheziţiile care au durat aproape 10 ore la mai multe adrese din Constanţa, printre care la Primărie şi la vila sa din Mamaia.

Reprezentanţii primăriei Constanţa au dat un comunicat de presă în care se precizează că percheziţiile făcute de procurorii DNA la sediul său vizează construcţia unui cartier de locuinţe sociale, iar anchetatorii ar fi în căutarea documentelor legate de acest proiect în valoare totală de 7 milioane de euro.

De altfel, Radu Mazăre spunea, încă de acum două săptămâni, că DNA are în atenţie o astfel de anchetă.

Percheziţiile începute încă de dimineaţă s-au desfăşurat deci în absenţa lui Radu Mazăre care se afla la Bucureşti, dar în prezenţa avocaţilor săi.

Corespondentul de la Radio Constanţa Adrian Băncilă, transmite că procurorii au ieşit în jurul prânzului din vila lui din Mamaia cu mai multe cutii de documente şi cu două genţi de voiaj, precum şi cu o unitate de calculator.

Mazăre, audiat în trei dosare

Radu Mazăre mai este cercetat de DNA în trei dosare legate de retrocedări de terenuri, iar în 2008 a fost trimis în judecată alături de alte persoane, tot într-un dosar care acum se judecă la Curtea de Apel Bucureşti legat de retrocedări.

La finalul audierilor de marți, procurorii vor decide dacă împotriva lui Radu Mazăre va fi sau nu dispusă vreo măsură preventivă.

În paralel cu ancheta procurorilor anticorupţie, inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au declanşat procedura de verificare a modului în care primarul Constanţei Radu Mazăre şi-a dobândit averea, informează redactorul RRA, Mădălina Verman.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman, Luminița Apostolescu
Adăugat:
8 Aprilie 2014
Ultima actualizare:
9 Aprilie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza